Johan Sverdrup-feltet. Illustrasjonsfoto: Equinor.
Johan Sverdrup-feltet. Illustrasjonsfoto: Equinor.

Fagforening krever avgang for sjefen i Petroleumstilsynet

Petroleumstilsynet fulgte opp oljesikkerheten så dårlig at tilsynets sjef må gå. Det mener Oljearbeiderforeningen Safe i Equinor.

Publisert   Sist oppdatert

Dagens Næringsliv skriver mandag at Petroleumstilsynet fikk sterkt kritikk fra Riksrevisjonen i januar. Nå mener Safe i Equinor at kritikken må få konsekvenser for tilsynssjef Anne Myhrvold i Petroleumstilsynet.

– Vi ønsker at regjeringen ikke gir Anne Myhrvold ytterligere tillit utover åremålet som går ut nå i vår. Vi sier ikke at hun må gå av i dag eller i morgen, men Petroleumstilsynet trenger å bygge ny tillit, fornyet tillit i politikken, næringen og vernetjenesten, sier nestleder Owe Ingemann Waltherzøe i Safe i Equinor til Dagens Næringsliv (innlogging).

Samlet kritikk

Hovedtillitsvalgt Bjørn Asle Teige i Equinor, klubbleder Raymond Midtgård på Mongstad, nestleder Owe Ingemann Waltherzøe i Safe Equinor, og nestleder Terje Axe Sørensen i Safe sokkel står sammen om kritikken.

De fire fagforeningslederne mener at tilsynet har stolt for mye på oljeselskapene, gjennom hele åremålsperioden til tilsynssjef Anne Myhrvold. De sier til DN at de har mistet tiltroen til tilsynet, og at det ble en radikal endring etter at hun tok over.

Med henvisning til Riksrevisjonens rapport i januar, mener de at mangler i oljeindustrien ikke har vært fulgt opp. De fire stiller også spørsmål ved tilsynslederens vennskapsbånd og familiære bånd til Equinor-ansatte, og mener at dette er problematisk.

De organiserte er enige med Riksrevisjonen og forventer at tilsynet setter makt bak kravene. De mener at varsler og pålegg må følges bedre opp av oljeselskapene.

Nytt åremål

Tilsynsleder Anne Myhrvold i Petroleumstilsynet opplyser til DN at hennes overordnede i Arbeids- og sosialdepartementet må uttale seg om fornyet tillitt og nytt åremål.

– Det er beklagelig at de oppfatter oss slik – at tilliten til Petroleumstilsynet er svak. Det er klart at tillit er noe man opptjener. Jeg er opptatt av å få til en situasjon hvor vi absolutt har tillit både blant fagforeningene og tillitsvalgte, sier Myhrvold til DN, og kjenner seg ikke igjen i påstandene fra Safe. Hun mener at det er naturlig at hun med erfaring fra næringen gjennom 25 år har har venner og bekjente i oljebransjen.

Hun sier til avisen at hun fortsatt ønsker å bidra til sikkerheten i oljenæringen og at hun er motivert til å gjøre denne jobben videre, men poengterer at det er opp til departementet å avgjøre saken.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie uttaler til avisen at hun har full tillit til Anne Myhrvold som direktør for Petroleumstilsynet.