CEO i Fuglesangs Subsea, Alexander Fuglesang, ser for seg at tryggere og mer miljøvennlig undervannsteknologi vil kunne erstatte mye av dagens oljeplattformer.
CEO i Fuglesangs Subsea, Alexander Fuglesang, ser for seg at tryggere og mer miljøvennlig undervannsteknologi vil kunne erstatte mye av dagens oljeplattformer.

Satser digitalt: – Alle industrielle maskiner vil bli koblet opp til et internett

Kunnskapsminister ser til digitaliserte industriselskap. Nå foreslår regjeringen å sette av 10 millioner til mer digital kompetanse i arbeidslivet.

Publisert
Kunnskapsministeren søker erfaringer fra industriselskaper som har lyktes med digitalisering.
Kunnskapsministeren søker erfaringer fra industriselskaper som har lyktes med digitalisering.

– Et av de viktige tiltakene vi får til gjennom revidert nasjonalbudsjett er utviklingen av digitale videreutdanningsprogram. De nye tilbudene skal utvikles i tett samarbeid mellom næringsliv og utdanningsinstitusjoner, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner til Ingeniørenes stemme.

Regjeringen har foreslått å sette av 10 millioner kroner til utvikling av løsninger som skal sikre påfyll av digital kompetanse i arbeidslivet. For å bedre forstå hva som fungerer og hvilke tilbud bransjen etterspør, besøkte Sanner industriselskapet Fuglesangs:

– Her er de opptatt av kontinuerlig læring, og både ansatte og ledelse forstår at digital kunnskap blir stadig viktigere for å kunne gjøre en god jobb, sier han og omtaler Fuglesangs som en kunnskapsbedrift. 

Fuglesang: – Pumpe-relaterte digitale løsninger som skaper verdier er eksempelvis prediktivt vedlikeholdssystem, digital tvilling og ytelsesbaserte kundekontrakter.
Fuglesang: – Pumpe-relaterte digitale løsninger som skaper verdier er eksempelvis prediktivt vedlikeholdssystem, digital tvilling og ytelsesbaserte kundekontrakter.

Familiebedriften leverer totalløsninger til industrielle utfordringer, som komplette pumpesystemer. I 2013 ble sidevirksomheten Fuglesangs Subsea, med fokus på undervannsteknologi, etablert. Styreleder og CEO i sidevirksomheten, Alexander Fuglesang, sier god digital kunnskap i en bedrift er essensielt, og bemerker at det er mer enn bare en god hjemmeside:

– Vi tror alle industrielle maskiner kommer til å bli koblet opp mot et internett. Det er kun et spørsmål om tid. Særlig kritisk utstyr, som roterende maskineri, er først i køen, sier han med en henvisning til pumper, turbiner og kompressorer.

– Produsent, integrator, servicefirma og sluttbruker har store fordeler av å dele data, trygt og i sanntid, gjennom hele livsløpet til pumpene vi jobber med.

Stå lengre i jobb

– Mange er redd for at arbeidsplasser skal forsvinne. Vi må se til at folk ikke går ut på dato, at folk henger med i tiden. Gjennom de nye videreutdanningsprogrammene vil flere kunne stå lengre i jobb, sier Sanner.

– Høykostland vil kunne flytte arbeidsplasser hjem som følge av digitaliseringen. Det er gledelig for norsk næringsliv og bedrifter, men det betyr også at norske arbeidstakere må ha oppdatert, digital kunnskap og kompetanse for å kunne hevde seg i det internasjonale markedet.

Alexander Fuglesang sier det er flere grunner til at deres selskaper har lyktes med digitalisering og kompetanseheving:

– Et hovedpunkt er å holde på kompetent arbeidskraft. Vi har en stor andel som blir hos oss i mange år. Det at vi er en fremtidsrettet familiebedrift som jobber med varierte og krevende oppgaver er nok en viktig del av svaret.

Fremtidsrettet med varsomhet

– Samtidig er det viktig å ikke bli revet med av digitaliserings-«hypen», sier Fuglesang.

Han mener mange bedrifter viser frem mer enn de faktisk er i stand til å håndtere når de i presentasjoner hevder å ha digitalisert hele deres verdikjede:

– Det kan umulig fungere og mange vil nok bli borte her. Digitalisering begynte for mange år siden og skjer gradvis, som en forlengelse av automasjons- og tilstandskontroll-løsninger i vår bransje. Man kan velge å være i forkant eller i etterkant. Vi har valgt det første.

Markedet i utgangspunktet har en forutsetning til å klare oppgaven med å digitalisere bedriftene «fint selv», mener han. Behovet vil variere avhengig av bedrift og næring, og derfor legger han vekt på at det i forbindelse med utvikling av videreutdanningsprogram må være en tett dialog med næringslivet. Han har en klar oppfordring til Sanner:

– Skap forum der hele verdikjeden innen næring er representert. Da blir behovet ekstra synlig og tydelig. 

Fuglesang har troen på mulighetene unge arbeidstakeres digitale ferdigheter gir:

– Det er utrolig mange unge arbeidstakere som er rå på digitale verktøy, kanskje oppfordre bedriftsledere til å bruke disse mer aktivt? Vi synes lærlingordningen fungerer bra, kanskje det burde gis støtte til «Digitale Lærlinger» utplassert i bedrifter?