Debatterte ledelse: Audun Ingvartsen (forbundsleder, Lederne), Per Henrik Stenstrøm (foredragsholder og rådgiver), Hans Olav Lahlum (historiker og forfatter), Vibeke Hammer Madsen (administrerende direktør, Virke) og Kjell Terje Ringdal (førstelektor og retoriker). Foto: Christina Gulbrandsen
Debatterte ledelse: Audun Ingvartsen (forbundsleder, Lederne), Per Henrik Stenstrøm (foredragsholder og rådgiver), Hans Olav Lahlum (historiker og forfatter), Vibeke Hammer Madsen (administrerende direktør, Virke) og Kjell Terje Ringdal (førstelektor og retoriker). Foto: Christina Gulbrandsen

- God ledelse får deg til himmels. Dårlig ledelse får deg til å snuble

Det er mange meninger om hva som kjennetegner en god eller dårlig leder.

Christina Gulbrandsen, ansvarlig redaktør, Ingeniørenes stemme

 

- Dårlig ledelse er farlig, understreker Kjell Terje Ringdal (førstelektor og retoriker) og forklarer det med at ansatte kan bli syke av stress, få psykiske lidelser, muskelplager og/eller bli deprimert.

Han mener det er bra at det er større oppmerksomhet på å kvalitetssikre ledere, og ønsker seg en sertifiseringsordning på lik linje med at du trenger førerkort for bil og dykking.

- Folkesykdom å være misfornøyd

Mens Per Henrik Stenstrøm (foredragsholder og rådgiver) sier han heier på de gærne sjefene.

- Fire av ti sier de er i konflikt med sjefen, og to av fem misliker kollegaene sine. Det har utviklet seg til en folkesykdom å være misfornøyd med sjefen, sier Stenstrøm og legger til:

- Mange tenker at de fortjener en sjef som er bedre, en som bare var litt mer som dem selv.

- Vi kommer ikke utenom at det er et grunnleggende krav om resultater for å kunne bli sett på som en god leder, sier Hans Olav Lahlum (historiker og forfatter).

- Gode ledere praktiserer åpenhet

Historikeren kan fortelle at kriteriene for hva en god leder er, har endret seg gjennom tidene.

- Tidligere var det å ha en ideologi viktigst, nå er det evnen til å sette seg inn i saker. Tidligere var det uproblematisk om du ikke var en god retoriker, nå er det høyere krav til saklighet og kunnskap, sier Lahlum og fortsetter:

- Før mikrofonene var det å ha en sterk stemme et krav til lederne, nå er det viktigere med TV-personlighet. Tidligere trengte lederne fysisk styrke, og i mellomkrigstiden hendte det ofte at det var slagsmål i forbindelse med debattene. Nå mener vi gode ledere praktiserer åpenhet.

- Vi må hjelpe hverandre oppover

Lahlum mener det er budskap, karisma og styrke som avgjør om du er en god leder eller ikke, mens Ringdal bruker trappen på hytta ved den svenske vestkysten som en metafor på det å lede.

- God ledelse får deg til himmels. Dårlig ledelse får deg til å snuble og rulle nedover, sier Ringdal og fortsetter:

- Vi kjenner gleden når vi kommer oss fra et trinn til et annet, men vi må også takle at vi er på ulike nivåer og hjelpe hverandre oppover. Rekkverket er der for å støtte oss til det, og vi kan sitte ned underveis om vi trenger å hvile litt.

- Uting med anonymitet

Stenstrøm er opptatt av primadonnaene i arbeidslivet, og understreker at ordet er kjønnsnøytralt og kan gjelde for både menn og kvinner.

- De er flinke. Jobben betyr ekstremt mye for dem, de jobber gjerne døgnet rundt og forstår ikke de som ikke ligner dem selv. De trenger ikke ros, og er derfor heller ikke flinke til å gi ros.

Han mener ledere som utfordrer ønsker å bli utfordret.

- HR skaper roboter. Lederskap betyr også å ta upopulære avgjørelser å stå i dem. Det er en uting at vi lar medarbeidere fortelle hva de mener om sjefen anonymisert.

Vibeke Hammer Madsen (administrerende direktør, Virke) trekker isteden frem hvordan ni av ti ser frem til å gå på jobb. Madsen har 35 år med ledererfaring i bagasjen og forteller hvordan pappaen som var offiser lærte henne mye om lederskap.

- De gode lederne kjennetegnes gjennom at de evner å kombinere fakta og engasjement og fortelle en historie.

- Ikke vaffelsteking, men tydelighet

Madsen sier hun bruker mye tid på å bli trygg på fakta, før hun spør seg selv om hva som er konseptet, fortellingen og hvordan hun skal formidle dette.

- En god leder må tørre å være tydelig, gå i front og trekke i en retning. Det er mitt ansvar som sjef å sette ord på hvilke trapper vi skal gå. Det er opptil meg å få med meg medarbeiderne gjennom fakta og engasjement, sier direktøren og legger til:

- Jeg tror ikke på konfrontasjon, men på å utfordre. Du skaper arbeidsglede ved å være en tydelig leder, ikke ved å steke vafler på fredagene.

Vi tar debatten

Ledelse kan være utfordrende med ulike problemstillinger og muligheter, derfor inviterer Ingeniørens stemme og NITO til flere debatter denne høsten med ledelse som tematikk.

  • 23. august: Hvordan ta vare på de ansatte etter nedbemanning?
  • 6. september: Hvordan rekruttere og motivere kvinner til ledelse?
  • 11 oktober - Hvordan skal du som leder prioritere når alt føles like viktig?

Tid og sted:

Alle debattene arrangeres i Felix konferansesenter, Bryggetorget 3, Oslo

Klokken 17:00 til 19:00.

Det vil være enkel beverting og det er gratis å delta.

Debattene ledes av Jathushiga Bridget Rajah og Christina Gulbrandsen.

 

Artikkelen er laget i etterkant av «Den store lederdebatten» i regi av Lederne under Arendalsuka 2017.