Bygningsingeniør Anders Anker-Rasch er i pappaperm med ettåringen Ella (Foto: Aurora Hannisdal)
Bygningsingeniør Anders Anker-Rasch er i pappaperm med ettåringen Ella (Foto: Aurora Hannisdal)

Ingen sommerferie på tre år

Anders tok ikke ut ferien i fellesferien tre år på rad. – Det er en skjult forventning, forteller han.

Publisert   Sist oppdatert

Som rykende fersk bygningsingeniør begynte Anders Anker-Rasch å jobbe i Multiconsult i 2008. Han ble byggelederassistent på et gigantprosjekt. Et kraftverk skulle bygges og oppdraget var av den langvarige og innbringende sorten. Kunden var viktig for selskapet.

Da sommeren nærmet seg begynte byggeleder å legge ferieplaner. Men noen måtte bemanne prosjektet i fellesferien og bistå kunden hvis det skulle være behov for det. Det ble Anders.

– Det er naturlig å følge hierarkiet på arbeidsplassen. De unge tar støyten for seniorene. Det er en skjult forventning, sier ingeniøren.

Ung og villig

Etter ferieloven har arbeidstakere krav på tre uker sammenhengende ferie mellom 1. juni og 30. september. I 2010 skjøv Anker-Rasch på ferien helt ut til og med første uke av oktober. Han fikk dermed ikke de sammenhengende tre ukene innenfor sommermånedene.

Les: – Ferieavvikling er et felles ansvar

– I årene etter tok jeg ut to uker her og to uker der i løpet av sommeren, forteller han.

I tre år på rad ble det ingen sammenhengende tre ukers sommerferie. Det ble en slags stilltiende avtale under frivillig tvang. Samboeren, Ida, er dataingeniør og har normal ferie. Og i tre år ble det ingen felles ferie på de to.

– Det var kjedelig, forteller samboeren Ida Johansen.

Men vi fikk det til å fungere på et vis. Jeg dro på sommerferie med venninner, og så fikk vi gjerne tatt en ukes ferie sammen på høsten.

Som ung arbeidstaker hadde ikke Anker-Rasch noe imot å arbeide i sommerferien. Det var han vant til. Som student hadde han hatt sommerjobb. Dessuten var han innstilt på å levere, og yte det lille ekstra.

– Det var min første jobb. Jeg ble kastet litt inn i det og tenkte ikke noe særlig over at jeg ikke hadde sommerferie. Nå står jeg mer på krava, sier han.

Bygningsingeniøren har nemlig blitt far. Feriespørsmålet handler ikke lenger bare om ham. Nå er datteren Ella førsteprioritet. Refleks møter Anders Anker-Rasch når han er i pappaperm, i familienes hjem på Carl Berner i Oslo.

Stiller krav

I dag hadde han stilt seg tvilende til å jobbe på et prosjekt der det var forventet at han ikke tok ut sommerferie. Han ville i hvert fall stilt krav. I de tre årene han forskjøv ferien til høsten fikk han ikke noen form for kompensasjon.

– I dag er jeg tydeligere på hva jeg forventer, sier han.

Samboer Ida er ikke sikker på hvordan de ville løst en lignende situasjon i dag, med barnehager som stenger i juli. Hun regner med at hun ville ha blitt værende i Oslo og kanskje hadde hun følt på at hun ikke fikk så mye ut av sommeren som hun skulle ønske.

– Uten hyttetur og reiser som hører sommeren til hadde jeg nok kjent på at vi ikke fikk gjort så mye gøy sammen. Jeg hadde nok blitt litt sur, ja.

– Gi rakkern!

Anker-Rasch liker jobben sin, og han er ikke overbegeistret for sommeren. Han foretrekker å være i aktivitet fremfor å ligge på stranda. Når sola steker og resten av kollegaene rømmer til nærmeste badeplass, trives han på kontoret. Da kan han virkelig konsentrere seg om arbeidet.

Det at jeg er en ung mann som er glad i å jobbe gjør meg nok mer eksponert for arbeid i fellesferien. Det er jo nettopp de motiverte og ivrige som trenger ferieloven mest.

Han tror også at arbeidstakere som ham kan påføre seg selv ekstraarbeid, ved å ha en overdreven serviceinnstilling og lojalitet overfor arbeidsgiver og kunde.

– Man må lærer seg å gi litt rakkern!

Ikke uvanlig

Vanlige ferier er hovedregelen i Multiconsult. Han tror ikke at presset på å jobbe i fellesferien er unikt for selskapet han jobber i.

– Det er nok ingen bevisst strategi fra ledelsens side, men heller en stilltiende aksept for at arbeiderne ikke ta ut den ferien man skal ha etter ferieloven, sier han.

Konserndirektør i Multiconsult på Østlandet Grethe Bergly kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen.

Dette er ikke kulturen i Multiconsult. Vi er opptatt av og ønsker at medarbeiderne våre tar ferie. I en oppdragsorganisasjon som Multiconsult vil vi alltid kunne oppleve situasjoner der ferieavvikling kan være utfordrende, men dette løses gjennom dialog og ikke tvang, forteller Bergly.

Bergly kjenner ikke til Anker-Rasch sitt tilfelle, men forteller at når medarbeidere ikke tar ut ferien de har krav på i tre år på rad, vil lederen normalt ta en samtale og legge en plan for å sikre ferieavvikling.

Anker-Rasch, på sin side, tror kulturen med å ikke ta ut hele ferien vil fortsette å eksistere både i Multiconsult og i andre selskaper.

– Om jeg må en tur innom kontoret i fellesferien for å hente noe sitter det alltid noen på kontoret.