Børge Vasshus føler seg hjemme blant Hulken, R2-D2 og BB-8. Her forklarer han Frode Andersen om robotteknologiens fortreffeligheter. Foto: Christina Gulbrandsen
Børge Vasshus føler seg hjemme blant Hulken, R2-D2 og BB-8. Her forklarer han Frode Andersen om robotteknologiens fortreffeligheter. Foto: Christina Gulbrandsen

NASA slår gjerne av en prat med robotentusiast Børge Vasshus

Tekst og foto: Christina Gulbrandsen

– Ingeniørene fra NASA hadde aldri sett en så stor 3D-printet modell før og var selvfølgelig nysgjerrige, sier elektro- og dataingeniøren Børge Vasshus og henviser til den to meter høye og knallgrønne 3D-printede versjonen av tegneseriefiguren Hulken.

– I tillegg ville de se nærmere på R2-D2 og BB-8, legger han til.

Og selv om han ikke kan avsløre detaljer, har det 43 år gamle NITO-medlemmet fra Ganddal i Sandnes kommune vært i kontakt med NASA tidligere. Hemmelighetskremmeriet inkluderer også kommende avtaler med andre selskaper.

Liker robotenes personlighet

På standen under oljemessen i Stavanger var ikke NASA de eneste som lot seg lokke nærmere av droidene fra Star Wars-universet. For hver gang R2-D2 rullet mellom dresskledde ingeniørben og lagde sjarmerende plystrelyder, knipset ingeniørene selfies.

Til daglig arbeider Vasshus som senior softwareingeniør i ABB Robotics på Bryne. Der har han vært de siste 21 årene. Selskapet beskriver seg selv som et «ledende selskap innen kraft- og automasjonsteknologi».

– Jeg arbeider mest med industriroboter, men det er morsommere å jobbe med R2-D2 og BB-8, fordi de har personlighet, sier Vasshus.

Pirrer nysgjerrigheten

Under årets oljemesse tok ingeniøren fri fra jobben for å promotere Bryne-selskapet Meisle. 

– Dette gjorde jeg for å gi noe tilbake siden de sponset meg med store 3D-print for BB-8-droiden, sier Vasshus.

Daglig leder i Meisle, Harald Knutsen, la ikke skjul på at robotene til Vasshus tiltrakk seg ønsket oppmerksomhet.

– De pirret folks nysgjerrighet. Vi ønsket å vise frem det vi driver med, og hvordan vi kan bygge ting. Vi har 20 års erfaring innen 3D-modulering og -konstruksjon. I de senere år har vi fokusert mye på 3D-printing og bygget opp spesialkompetanse for teknologi- og produksjonsbedrifter, sa Knutsen.

Meisle ble etablert for 11 år siden, men debuterte først i år med egen stand på ONS. På standen informerte de om hvordan utviklingen innen 3D-printing virkelig har tatt av de senere årene. Det vanligste er å printe ut i plast, nylon og polykarbonat, men det går også an å printe stål og andre materialer.

Gjennom tilstedeværelsen på ONS ønsket selskapet å vise fremtidsmulighetene. Knutsen mener alt er mulig, også å printe ut plattformer. Hulken er printet ut på det han beskriver som verdens største 3D-printer.

Stor lidenskap

Vasshus var kun fire år gammel da den første Star Wars-filmen kom, men det stoppet ham ikke fra å bli Star Wars-entusiast.

– Foreldrene mine gav meg en robot som gikk rett frem og viste en film av et månelandskap. Jeg ble utrolig fascinert, og siden den gangen har roboter vært min store lidenskap, understreker Vasshus, og dermed er det ikke så rart at roboter for ham er både arbeid og hobby. Han går aldri lei.

BB-8, en kjær kjenning fra Star Wars, ble delvis skapt på 3D-printeren til Meisle, mens hodet ble printet på en maskin Vasshus har i kjelleren. I sommer fikk han være med Vasshus på Star Wars Celebration i Englands hovedstad.

– På nyåret skal han rulle rundt på egen hånd, foreløpig er han et tomt skall. Jeg er skrudd sammen slik at jeg når jeg setter meg et mål med en plan, så er jeg ensporet til målet er nådd, sier Vasshus og legger til:

– Jeg har en økonomi som tillater at jeg prioriterer å forske på ny teknologi for robotene hjemme i garasjen, og en kone som tillater at vi bruker våre ressurser til dette.

For andre robotbyggere kan byggingen ta tid fordi de må ta pauser og spare penger.

Skapt i garasjen

I kjelleren og garasjen hjemme skapte han R2-D2, en nøyaktig kopi av den karismatiske og rampete droiden fra Star Wars-universet.

– Når barna har lagt seg, og kona ser på fjernsyn, da slapper jeg av med å være kreativ og bygge roboter.

Å bygge R2-D2 tok rundt to og et halvt år, og utallige timer.

– Målet mitt var å bli ferdig til premieren på «Star Wars Episode VII: The Force Awakens», sier Vasshus og legger til med største selvfølgelighet at R2-D2 var med på kinopremieren i Sandnes.

Og i Stavanger laget R2-D2 lyder, snurret på hodet og sjarmerte de dresskledde ingeniørene i senk. De hastet ikke forbi, men stoppet opp, var nysgjerrige og lekne og sørget for å forevige roboten.

Roboter som følgesvenn

Å glemme omverdenen når robotene er rundt, er en følelse Vasshus kjenner seg igjen i. For når han er i kjelleren og robotene lager lyder, da glemmer han tiden mens han skrur, perfeksjonerer og programmerer. Interessen er genuin.

– Jeg er ikke redd for at robotene skal ta over verden. Jeg tror de isteden vil være viktige bidragsytere. Dessuten gjør roboter allerede mye, uten at vi merker det, sier Vasshus og forsetter:

– Robotene kan bidra til å gjøre tunge løft, utføre farlige jobber eller kjedelig gjentagende arbeid. Lakkeringsroboter har for eksempel spart menneskeliv ved å forhindre løsemiddelskader.

Ville lære å lodde

For å kunne bygge R2-D2 trengte Vasshus å bestille deler fra hele verden. Robotbyggerne har sine egne nettforum, og det var på et slikt forum at han ble kjent med Lasse Norlemann Mathiesen.

Han er billedkunstner av utdannelse, men arbeider som kreativ leder i Desingproduksjon AS, og er mildt sagt opptatt av å mestre ulike typer håndverk.

– Jeg mener at alle kan få til alt, så lenge du har basiskunnskap, riktig verktøy og tid til å lære, sier Mathiesen og fortsetter:

– Jeg ville lære å lodde og lekte med tanken på å kjøpe et byggesett for droner. Men jeg kjenner meg selv, og vet at jeg er typen som ikke kjøper det billigste. Det føltes ikke riktig å bruke mye penger for så å styrte dronen første dagen.

Lyssverd i kjelleren

Derfor holdt han igjen på investeringen, men så en dag var datteren på lekebesøk hos en venninne fra barnehagen.

– Da jeg skulle hente henne, var ikke jentene helt klare til å dra. Derfor foreslo moren at jeg skulle gå ned til faren i kjelleren og prate med ham. Rett innenfor kjellerdøren begynte det med Star Wars-figurer og lyssverd. Hele kjelleren var full, sier Mathiesen.

– Ja, vi kjenner en del av disse gærningene, smiler Vasshus.

– Hyllen med alle Star Wars-figurene gav meg flashback til barndommen, og jeg husket hvordan jeg drømte om en R2-D2 da jeg var liten, sier Mathiesen, som søkte opp byggeforumet på nett.

– Deretter gikk alt fort. Da jeg leste folks prosjekttråder, kom det opp at tiden var inne for å bestille aluminiumshoder til R2-D2 og at det var to år siden sist. Jeg er bildekunster og opptatt av tekstur, så jeg visste at jeg ikke kunne ha et hode av plast. Det måtte være av metall og være kaldt, ikke lunkent.

– Pengene satt ganske løst

De to kameratene bestiller ofte deler sammen, sparer penger for så å kjøpe mer. Vasshus hadde en stund excelark hvor utgiftene ble oppført, men så sluttet ham.

– Pengene satt ganske løst, selv om jeg ikke satt familien i fare, sier Vasshus.

– Jeg hadde en viss sum penger som jeg hver måned kunne bruke på tull. I to år gikk alle pengene til R2-D2, sier Mathiesen.

Han har brukt 80.000, mens Vasshus ikke kan oppgi et konkret beløp, men sier at det trolig er det dobbelte og vel så det.

– Det er en dyr lidenskap og hobby. Familien kunne kjøpt en bil for pengene jeg har brukt på disse prosjektene, sier Vasshus og fortsetter:

– Noen ganger kunne jeg bruke opp mot 20.000–30.000 kroner i måneden, men jeg måtte jo bli ferdig til episode syv.

Religion, lidenskap og interesse

På forumene tipper de at rundt 85 prosent er menn. De beskriver samholdet som unikt.

– Jeg er sikker på at jeg kunne reist over til statene og vært der en måned uten å bo på hotell, men isteden bo hos folk jeg har snakket med på forumet, sier Mathiesen og fortsetter:

– Jeg kan ikke programmering, så der må jeg støtte meg på ordentlige nerder.

– Lærte du å lodde?

– Ja, det har gått kjempebra. Nå har jeg loddet tusenvis av elektropunkter. Min R2-D2 blir nok ferdig en vakker dag, det viktigste er at jeg har det gøy i prosessen. For noen er Star Wars en religion, for andre en lidenskap. For meg er det en spennende interesse, men jeg trenger ikke se en Star Wars-film i måneden for å ha det bra, sier Mathiesen og legger til:

– Det er utrolig gøy å se tilknappede ingeniører plutselig oppføre seg som de er ni år gamle.