Lego ønsker en grønn omstilling når det gjelder plasten som blir brukt i legoklossene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Lego ønsker en grønn omstilling når det gjelder plasten som blir brukt i legoklossene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Lego vil bytte ut plast med miljøvennlig alternativ

Lego har avsatt én milliard danske kroner for å finne et grønt alternativ til plasten som klossene tradisjonelt er laget av. – Klosser av nye, bæredyktige og grønne materialer skal holde seg like godt, sier kjemiingeniør og doktorgradsstudent Emil Andersen

Publisert

Fakta om LEGO

LEGO Foto: Pxhere
  • Utviklet i Danmark av Godtfred Kirk Christiansen fra 1949.
  • LEGO er blant verdens best kjente varemerker og mest solgte leketøy, og er kåret til det «20. århundrets leketøy». Navnet er en forkortelse for 'leg godt'.

KILDE: Store norske leksikon

Forskere ved Aarhus Universitet har konkludert med at det finnes alternativer til plasten som vil gjøre nye miljøvennlige legoklosser like holdbare som de gamle. Resultatene er publisert i tidsskriftet Royal Society of Chemestry.

– Legoklosser har vist seg å holde utrolig godt, og meningen er at nye klosser av nye, bæredyktige og grønne materialer skal holde seg like godt, sier kjemiingeniør og doktorgradsstudent Emil Andersen i en pressemelding onsdag.

For at det nye materialet skal kunne brukes i legeklosser, har Lego satt ett ufravikelig krav: Produktene skal kunne tåle like mye som alminnelige legokloss. De skal rett og slett kunne holde på formen selv etter hardhendt lek i flere generasjoner.

Dagens legoplast har vært brukt i 60 år.

Ifølge Legos prosjektleder René Mikkelsen er de nye forskningsresultatene «et skritt på vei mot målet».

Lego lanserte i 2018 sine første produkter av plast laget av sukkerrør. Målet er at alle produkter, også emballasjen, skal være laget av bæredyktig plast innen 2030.