Illustrassjonsfoto: Pixabay.
Illustrassjonsfoto: Pixabay.

Mange under 30 sjekker ikke røykvarsleren

Dersom du er under 30 år og bor alene er sannsynligheten stor for at du dropper å sjekke røykvarsleren. Det viser en ny undersøkelse som YouGov har gjort for Frende Forsikring.

Publisert   Sist oppdatert

– Det er flest unge som bor alene som gir inntrykk av at de ikke bryr seg, sier brannekspert Øystein Øren i Frende. En av fem i denne gruppen svarer at de ikke husker sist de sjekket om røykvarsleren virket, at de ikke vet når de sjekket sist, eller at de aldri har gjort det. Dette er studenter og lærlinger (21%) og unge uten familie (23%).

– Bare tre av ti unge sier de sjekker røykvarsleren en gang i året eller kun hvis den piper, forteller brannSSeksperten. Til sammenligning sjekker syv av ti over 30 år en eller flere ganger i året. Undersøkelsen gir ikke svar på hvorfor forskjellene er så store, men resultatet viser tydelig at de unge trenger en påminnelse, sier Øren i Frende.

Avdelingsleder Janicke Larsen ved brannforebyggende avdeling i Bergen brannvesen mener at røykvarslere bør testet månedlig. Den bør også testes hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Batteriet bør skiftes en gang i året.

– Dersom det begynner å brenne hjemme hos deg, er tidlig varsling om brannen det viktigste for å komme deg ut og i sikkerhet. Virker ikke røykvarsleren er det ikke sikkert at du våkner, sier Øystein Øren.

I tillegg til å ha et fungerende batteri i røykvarsleren, er det også viktig med slokkeutstyr som er i orden og ryddige rømningsveier. Det har også betydning å kontrollere om røykvarsleren faktisk fungerer. Da er det ikke nok å krykke på knappen. Du må også teste med noe som røyker, for eksempel et telys som du nettopp har blåst ut. Begynner det å pipe fungerer røykvarsleren. Desember har flest branner, viser tall fra Direktoratet for brannsikkerhet og beredskap.

Kilde: Pressemelding.