Den lille indikatoren på toppen av produktet viser hvor lenge produkter er holdbart, ut fra tid og temperatur. Foto: Produsenten.
Den lille indikatoren på toppen av produktet viser hvor lenge produkter er holdbart, ut fra tid og temperatur. Foto: Produsenten.

Intelligent verktøy erstatter «best før»

Hvor lenge holder maten seg og på hvilket tidspunkt er den ikke lenger trygg å spise? Etter utallige tankeeksperimenter, prøving og feiling, og år med ulike utviklingsnivåer, kunne utviklerne av det intelligente verktøyet «Keep-it» holdbarhetsindikator endelig se produktet sitt i praktisk bruk. I 2019 lanseres det i Europa og i 2020 står USA for tur.

Publisert   Sist oppdatert

Hvert år kastes det bortimot 355.000 tonn fullt spiselig mat her til lands. Matindustrien og dagligvarehandelen står for 39 prosent av matsvinnet. Forbrukerne står for de resterende 61 prosent, i følge ForMat-konferansen i september 2016. EUs program for å redusere matsvinn har vist at det kastes 90 millioner tonn mat i EU hvert år. Samtidig har 55 millioner europeere ikke råd til mat av god kvalitet annenhver dag.

Begynte med parkeringslapper

Det som for om lag 25 år siden startet med noen refleksjoner rundt parkeringslapper som gulnet i sola, har i årenes løp utviklet seg og resultert i et intelligent verktøy som nøyaktig forteller noe om den faktiske holdbarheten på matvarer, primært ferskvarer.

Temperatur avgjørende

– Temperaturen er avgjørende for et produkts holdbarhet. Basert på kjemiske prosesser, registrerer Keep-it både tid og temperatur for å kunne viser hvor mange dager med faktisk holdbarhet som gjenstår. Indikatoren er unikt kalibrert i forhold til en holdbarhetsprofil for hvert enkelt produkt. Indikatoren settes på produktet som siste steg i emballeringsprosessen. Forbrukeren følger den mørke stripen som beveger seg fra høyre mot venstre, og ser på den måten antall dager som gjenstår inntil produktet ikke lenger skal brukes, sier landsjef Peder Bruusgaard i Keep-it Technologies til Ingeniørenes Stemme.

Han kan fortelle at indikatoren bidrar til økt mattrygghet, slik at folk ikke blir syk av maten, i tillegg til at den bidrar til at det kastes mindre mat, i hele verdikjeden. Dette resulterer i at man kan ta vare på råvarene. Samtidig sparer man penger og tar vare på miljøet.

Harmløst innhold

I følge Bruusgaard er selve indikatoren med innhold harmløs. Plasten kan resirkuleres. Indikatoren finnes i dag blant annet hos Rema 1000, kolonial.no og på Oslo universitetssykehus.

50 millioner

Til nå er det produsert og levert mer enn 50 millioner indikatorer i det norske markedet. Indikatoren bidrar blant annet til å redusere matsvinn på kjøttdeig med hele 60 prosent. For fisk og kylling har indikatoren bidratt til reduksjon av matsvinnet på henholdsvis 40 og 25 prosent. Selskapet mener at indikatorens potensial er stort. Den blir lansert i Europa i løpet av 2019 og vil være på trappene i USA i løpet av 2020. Selskapet mener at indikatoren bidrar til flere av EUs bærekraftsmål.

Slik fungerer den

Selskapet selger i dag to typer produkter, indikatorene og applikator-maskiner. Applikator-maskinen er som en liten etikettmaskin som monteres på produksjonslinjen hos matprodusenten. Der blir indikatoren plassert på selve produktet samt at den aktiverer indikatoren.

– Da blir de to harmløse kjemiske løsningene i indikatoren blandet sammen og nedtellingen av holdbarheten starter. Det blir da en diffusjonslinje som viser kunden hvor mange dager som gjenstår av holdbarheten, sier Peder Bruusgaard.

Når holdbarhetsindikatoren påføres et produkt, vil indikatoren starte registreringen av den temperaturen produktet til en hver tid blir utsatt for. Innholdet i indikatoren er utviklet helt spesielt for forskjellige produkter og simulerer hvordan holdbarheten på produktet reduseres over tid. Når produktet oppbevares varmt, vil indikatoren bevege seg raskt. Når produktet oppbevares kaldt, vil indikatoren bevege seg sakte. Indikatoren reagerer altså på temperatur over tid.

Den mørke stripen beveger seg fra høyre mot venstre. Når den mørke stripen er lang, er matvaren fersk. Når den mørke stripen har nådd 0 dager er varen utgått.

– Dersom et fiskeprodukt for eksempel er beregnet til å være holdbart i tolv dager ved fire grader Celsius, vil holdbarheten reduseres dersom fisken oppbevares i mer enn fire grader i snitt. Holdbarheten øker tilsvarende dersom fisken oppbevares under fire grader i snitt. Når indikatoren viser null er fisken ikke lenger holdbar ifølge matvareprodusenten.

Hvordan produseres indikatorene?

Peder Bruusgaard kan fortelle at hver indikator er skreddersydd til det produktet den skal brukes sammen med.

– Vårt kvalitetsteam, ledet av Dr. Therese Faye, møter først matprodusenten for å få deres holdbarhetsprofil på produktet. Når disse er mottatt går vi tilbake til vårt laboratorium for å finne fram til en kjemisk løsning som vil oppføre seg eksakt som holdbarhetsprofilen tilsier, indikatoren blir altså kalibrert til holdbarhetsprofilen. Deretter blir produktet produsert for så å gjennomgå flere interne tester før den til slutt blir sendt til produsenten for bruk.

Landsjefen opplyser at kundene bruker indikatoren av forskjellige årsaker. Rema 1000 bruker den hovedsakelig for å garantere sine kunder ferskhet og god kvalitet, samt å redusere matsvinnet. Oslo Universitetsykehuset bruker det på sine ferdigretter for at maten skal være trygg å spise når den kommer fram til sine pasienter, altså for å sikre matsikkerheten og kvaliteten. Det er meget viktig at det ikke har vært brudd på kjølekjeden da matforgiftning er det verste de kan bli utsatt for.