Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Finnes det gratis bilder på nett?

Ja, det gjør det! Det gjelder bare å finne dem. Og ikke falle for fristelsen til å stjele fra andres nettsider. Her er 10 gode nettadresser.Publisert   Sist oppdatert

Teksten ble første gang publisert i Refleks høst/2014.

Nettsider og presentasjoner blir fort kjedelige uten bilder, det er de fleste enige om. Er du foredragsholder, blogger eller ansvarlig for bedriftens nettsider, kan disse tipsene være noe for deg.

Gratis bilder

  • FreeImages finner du 350.000 bilder til fri bruk! Vær obs når du surfer, fordi du får opp flere bilder enn de som er gratis. Så sjekk teksten nøye.
  • Wikimedia Commons - er en gullgruve for deg som er på jakt etter noe spesielt. Her finner du millioner av bilder, videoer og lydfiler til fri bruk.
  • Picjumbo er en medlemsnettside hvor brukerne laster opp bilder som andre kan bruke gratis.
  • UnSplash lastes det opp 10 nye kunstbilder til fri bruk hver måned.
  • New Old Stock er en fotosamling fra offentlige arkiver fra flere land, også Skandinavia.
  • Nettsamfunnet Pixbay har over 200 000 bilder som er i offentlig eie, dvs ikke beheftet med opphavsrett.
  • Digitalt museum er samlesiden for norske historiske bilder fra de fleste museene i Norge. Bildene kan brukes fritt av privatpersoner, men skal du bruke dem kommersielt betaler du litt.
  • Bildebanken Stockvault har 48 000 gratisbilder.
  • Unge designere gir bort alle bildene sine til fri bruk for andre.
  • Library of Congress viser amerikanske historiske bilder fra 1800-tallet og frem til i dag.

Ikke vær en tyv

Nettet innbyr til deling, og mange unge, som har vokst opp med internett, tror at det er lov til å fritt «låne» bilder fra andres nettsider, og bruke dem på sine egne. Det stemmer ikke. Åndsverkslovens paragraf 1 gjelder på nettet som på alle andre steder. Det vil si at «den som skaper et åndsverk har rettighetene til det». Du må derfor ha tillatelse fra eieren hvis du ønsker å bruke et bilde du har funnet på nettet.

Creative Commons-lisens

Men gudskjelov finnes Creative Commons, en lisensordning som er til stor hjelp for oss som vil finne frem i bildejungelen. På Flickr.com - verdens største bildedelingsnettsted - har mange knyttet denne lisensen til bildene sine - og vips - så gir de dermed andre rettigheter til å bruke dem. Under forutsetning av at de oppgir navnet på fotografen. Det finnes flere typer Creative Commons-lisenser. Enkelte er for helt fri bruk, mens andre kun tillater gjengivelse uten endringer.

Cecilie anbefaler

FlightRadar

Denne appen er litt nerdete, ja, men gøy er det! For alle flyfans der ute: nå kan du finne ut hvor alle flyene i luften over deg skal til/fra. Og følge med på all verdens flytrafikk direkte på telefonen:

Moves

Trim i hverdagen! Denne skrittelleren på mobilen logger alle dine bevegelser og skritt. Den skiller mellom gange, jogging, sykling etc. og viser deg på et kart hvor du har gått i løpet av dagen. Morsomt og motiverende, men ulempen er at den krever mye batteri:

GoMore

Trenger du skyss? Her kan du finne eller tilby skyss til andre som skal samme vei. Så dere kan samkjøre. Miljøvennlig og billig. Ordningen har blitt en suksess i Danmark, og er nettopp blitt introdusert i Norge:

Ståle Lindblad

Vil du få mest mulig effektiv bruk av Facebook og andre sosiale medier? Ståle Lindblad er eksperten som blogger om triksene. Blant annet om hvordan bli kvitt uønskede oppdateringer og reklame i nyhetsstrømmen, og om hvordan få alle oppdateringer fra sider du liker:

Ingeniørfruen

Bloggen heter «Ingeniørfruen» så denne må være noe for NITOs medlemmer! Stylist og journalist Marianne skriver om mat, drikke, kosthold og helse:

Hotwire

Luksushotell til halv pris? Ja, takk! Men da må du tåle å ikke få vite hvilket hotell du har booket på før du har bestilit. Det er en del av konseptet. Tør du å prøve?