Illustrasjon: Colourbox
Illustrasjon: Colourbox

Å gå videre til mastergrad kan redusere din markedsverdi

– Det kan slå dårlig ut å gå fra gode karakterer på bachelor til middels gode karakterer på master, sier HR-topp i Kongsberg Gruppen.

Publisert   Sist oppdatert

– Vi har sett eksempler på at studenter med gode karakterer på bachelorstudiet bare får middels gode karakterer når de går videre til masterstudiet. Da risikerer man å gå fra å være en attraktiv til en mindre attraktiv kandidat, sier Ingeborg Sivertsen, visepresident i Kongsberg Gruppens HR-avdeling.

Der i gården er de svært opptatt av å rekruttere gode bacheloringeniører. Mens selskaper som Statoil sier at de foretrekker kandidater med mastergrad – i hvert fall når de ansetter nyutdannede – har Kongsberg Gruppen en annen holdning. 

Les også: Hva teller på CV-en?

Legg inn pause

– Gode bacheloringeniører er svært attraktive for oss, men vi ser at det blir stadig færre av dem. Det er en utvikling vi mener er uheldig, sier hun.

Sivertsen har et råd til dem ønsker å gå videre med mastergrad, nemlig å sørge for at de ikke gjør seg selv mindre ettertraktet – for eksempel ved å få labre karakterer. 

 Ja, et råd til studentene kan kanskje være å ta en pause etter bachelorstudiet. For noen vil det være lurt. Da kan de jobbe noen år og få viktig praktisk erfaring. Slik kan de se om de bør ta de to ekstra årene med utdanning, hvilken masterutdanning som eventuelt er den riktige for dem og hvor de skal studere, sier hun.

Dette kan også ha en lommebokvennlig side:

 Mange bedrifter har stipendordninger for videreutdanning, så dette kan være fornuftig i et privatøkonomisk perspektiv, sier Sivertsen.

Satser på ingeniører med fagbrev

ABB ansetter mange ingeniører med bakgrunn fra håndverkeryrker.

 Vi leverer avanserte produkter og systemer til nesten alle typer bransjer. Derfor er vi også på jakt etter ingeniører med praktisk kunnskap, sier Pie S. Haug, employer branding-ansvarlig i ABB.

Hun forteller at de ikke bare rekrutterer klassiske ingeniører, men også mange ingeniører med fagbrev.

– Har kandidater bakgrunn som elektrikere, automatikere eller har annet relevant fagbrev før de tok en bachelor- eller mastergrad, har de både hands on-kunnskapen og den faglige ingeniørkompetansen vi trenger. Det gjør dem attraktive for oss. Hittil i år har vi ansatt 10 - 12 nyutdannede ingeniører med denne bakgrunnen, sier hun.

Hun forteller at ABB legger stor vekt på at kandidater viser engasjement for fagområdet. I tillegg ser de på verv og relevante hobbyer.

 Å vise engasjement er viktig. Det kan være gjennom verv i linjeforeninger i studietida, i NITO og Tekna eller hobbyer som sier noe om personen. I vår avdeling i Bergen har vi for eksempel en egen elektronikklubb blant de ansatte, som selskapet støtter. Å drive med idrett kan være et pluss  man kan vise både evne til teamjobbing og konkurranseinstinkt, sier Haug.