Illustrasjonsfoto: Dag Yngve Dahle.
Illustrasjonsfoto: Dag Yngve Dahle.

Hva teller på CV-en?

Har du jobbet på gølvet før ingeniørstudiene? Da vil arbeidsgiverne gjerne snakke med deg.

Publisert   Sist oppdatert

I en situasjon der alle har høyere utdanning kan det være andre faktorer som gjør at akkurat du får jobben du søker på. For det handler om å skille seg ut på en positiv måte – slik at du vekker interessen hos arbeidsgiverne.

Det er særlig viktig i tider der arbeidsmarkedet – selv for attraktive ingeniører – ikke er fullt så hett som tidligere.

– Gode karakterer og gode referanser fra tidligere er viktig. Men vi ser at dette er et tøft år for studenter som skal ut i jobb, sier Øyvind Ruud, divisjonsdirektør for Experis Engineering, et rekrutterings- og konsulentselskap i ManpowerGroup.

– Det skader aldri å utstråle energi og vilje, sier Øyvind Ruud i Experis. (Foto: Dag Yngve Dahle)
– Det skader aldri å utstråle energi og vilje, sier Øyvind Ruud i Experis. (Foto: Dag Yngve Dahle)

Men hva slags CV-agn fungerer best for ingeniører? Er det tillitsverv, idrett, studentpolitikk, annet frivillig arbeid eller relevant deltidsarbeid som gir den beste uttellingen for ingeniørene?

Relevant erfaring

Praktisk rettet arbeidserfaring ser ut til å være særlig viktig, ifølge flere kilder. I Experis Engineering, som i stor grad rekrutterer ingeniører, mener de erfaring fra gølvet teller positivt.

– Har kandidatene noen annen relevant erfaring enn utdanning? Da vil det være viktig. En nyutdannet elkraftingeniør som før utdanningen jobbet som elektriker vil for eksempel ha en stor fordel, sier Øyvind Ruud.

Tankegangen er åpenbar: Har du vært en av dem på gølvet, vet du mye om hva jobben handler om. Dermed vil du sannsynligvis også gjøre en bedre jobb som ingeniør innen samme bransje.

Olaf Bergesen, hodejeger og partner i Orion Search International, er inne på de samme tankene. Han bruker IT-ingeniører som eksempel.

 Å kunne vise til aktiviteter utenom studiene er viktig. For en IT-ingeniør vil det være en klar fordel å ha jobbet med faget ved siden studiet, for eksempel support eller rådgivning, sier han.

Les også: Å gå videre til master kan redusere din markedsverdi.

Gutterommet

Logikken er den samme: Å jobbe med enklere arbeid på lavere nivåer i en bransje gir uvurderlig innsikt du tar med deg i en jobb som ingeniør  som kjent har mange ingeniørjobber en utpreget praktisk tilsnitt. Denne typen erfaring vet arbeidsgiverne å verdsette.

Ulike CV-aktiviteter

Skal du ha noe gjort, bør du gå til dem som har mye å gjøre, er mottoet. Hvorfor det? Ja, fordi de beviser at de får ting gjort. Mye kan være karrierefremmende, men ikke ta for gitt at deltidsjobben i kassa på Rimi gir deg et CV-løft.

  • Politikk: Du kan vise at du får ting gjort ved å drive med politisk arbeid. Politikk regnes som en av de mest karrierefremmende ekstraaktivitetene du kan drive med. Det viser engasjement, samarbeidsevner og kommunikasjonskompetanse.
  • Deltidsarbeid: Å skaffe seg arbeidserfaring er positivt, men arbeidet bør ha en viss relevans for ditt fagområde eller yrke. Er du petroleumsingeniørstudent, vil en deltidsjobb i et oljeselskap ha større effekt enn en deltidsjobb på bensinstasjon.
  • Tillitsverv: Å ha sentrale tillitsverv som gjør deg kjent kan gi et markant karrieremessig løft. Slike verv viser at du er opptatt av noe som er større enn deg selv, at du tar ansvar og har lederegenskaper.
  • Styreverv: Det sier seg nærmest selv at styreverv løfter enhver CV. En styreplass signaliserer lederegenskaper, strategiske evner og ansvarlighet.
  • Idrett: Sport er et tveegget sverd, siden du risikerer å signalisere at du er mer opptatt av golfspillingen enn arbeidet. Generelt regnes det likevel som positivt. Du viser at du er målbevisst, konkurranseorientert og – hvis du har gode resultater å vise til – at du er en vinner. 
  • Reiser: Mange forbinder hyppig reising med lurvete backpackere. I konservative næringer, for eksempel finans og shipping, kan denne oppfatningen være utbredt.  I andre deler av arbeidslivet, for eksempel i ideelle organisasjoner og selskaper med betydelig internasjonal virksomhet, kan det motsatte være tilfelle. 
  • Militærtjeneste: Dagene da fullført førstegangstjeneste var et krav for å få jobb er nok omme. Det gir antagelig heller ikke merkbare fordeler.
  • Hobbyer: Før ble det regnet som overflødig å nevne hobbyer, men i dag anbefaler flere eksperter det. Som nevnt ser mange med blide øyne på det å være aktiv. Interessante og tidsriktige hobbyer viser at du er nettopp det. Men vær varsom – ikke alt er positivt.
  • Sideprosjekter: Dette er tilleggsaktiviteter av en litt mer profesjonell art enn hobbyer. Slikt viser at du har pågangsmot og evne til å få til noe. Det er også et tegn på høy arbeidskapasitet, siden du gjør dette utenom din regulære jobb.

De setter også pris på det som er den første utdanningen til mange IT-folk, nemlig alle timene foran datamaskinen hjemme.

 Det vil være positivt å vise til gutteromsaktiviteter, som å ha bygget egne PC-er, satt opp egne nettverk og ha vært aktiv i IT-communities, sier hodejegeren.

For alle yrkesgrupper – inkludert teknologer – gir frivillig arbeid og tillitsverv plusser i margen hos arbeidsgivere. Det er Bergesens erfaring etter mange år i rekrutteringsbransjen.

– Det gjelder både faglige og mer sosiale aktiviter. Å være sosial blir sett på som positivt. Det oppnår du ved å være aktiv i studentforeninger eller delta i andre aktiviteter tilknyttet høgskolen eller universitetet der du studerer, sier Bergesen. 

Les også: – Stryk golf fra CV-en

Globetrottere ønskes

Også Kongsberg Gruppen ser med ekstra blide øyne på slike aktiviteter.  

 Personlige egenskaper som samarbeidsevne spiller en viktig rolle når vi ansetter kandidater. Vi ser på det som en fordel å ha verv og drive med andre studentaktiviteter ved siden av studiene. Vi ønsker folk som har driv og initiativ, tar ansvar og er utholdende, sier Ingeborg Sivertsen, visepresident i selskapets HR-avdeling.

Kongsberg Gruppen er i likhet med mange andre ingeniørtunge selskaper et internasjonalt konsern. Derfor kan tidligere jobber i utlandet eller øke mulighetene til å få jobb i selskapet. 

 Engelsk er arbeidsspråket hos oss. Internasjonal erfaring kan derfor være en fordel, men det er ikke et krav. Om ingeniørene er utdannet i Norge eller utlandet er av mindre betydning, sier Sivertsen.

– Stryk gamle opplysninger

Dropp tillitsverv som strekker seg mer enn fem år tilbake i tid. Det er rådet fra Rambølls Camilla Eeg Skogstad.

 For gammel erfaring er uinteressant. Verv som strekker seg mer enn fem år tilbake i tid bør droppes fra CV-en, sier Skogstad, som er HR-direktør i Rambøll.

Hun synes likevel at det er viktig å ha med verv.

 Det viser at du har et sosialt engasjement utenom jobben, og det viser en annen og utvidet kompetanse enn utdanning og arbeidserfaring. Signalet er at folk stoler på deg fordi du ønsker å gjøre noe for samfunnet. Derfor mener jeg at også mindre verv i borettslag, barnehage og FAU teller, sier hun.

HR-direktøren anbefaler litt informasjon med ansvar, omsetning og kompetansesutbytte under hver jobb på CV-en. Hun mener at også karaktersnitt fra studiene kan tas med – hvis snittet er godt.  

– I tekniske bransjer er det dessuten en fordel å fortelle hvilke prosjekter man har jobbet med. Ta bare med prosjekter som er relevante for stillingen du søker på – velg ut de fire - fem viktigste. Generelle datakunnskaper og språk som engelsk tar vi som en selvfølge i dag. Det kan utelates hvis det ikke er snakk om spesialisert kompetanse eller spesielt relevante språk, sier Skogstad.

– Verv ikke viktig 

– Når du skal ansette noen, er du jo interessert i personen. Men det tar du gjerne senere, for eksempel i intervjurunden. CV-en er grunnlag for en sortering av hvem du tar inn på intervju og hvem du ikke tar inn, sier Tormod Bergerud, som er banesjef for Kongsvinger- og Gjøvikbanen.

Han understreker at utdanning og erfaring, ikke fritidsaktiviteter, er det som er avgjørende. 

 Men det er positivt hvis personen er aktiv utenom jobben, for eksempel i et idrettslag eller en forening. Det sier noe om personen og det kan være interessant med tanke på karriereutvikling og ledelse. 

– Teller noen aktiviteter mer enn andre?

 Jeg synes det er vanskelig å rangere hvilke type aktiviteter som er viktigst. Det jeg er opptatt av, er at kandidater kan vise at de er aktive og tar ansvar, sier Bergerud.