Nye notiser blir automatisk synlige
17. april 2018 08:46

Fortsatt strid om næringsministers påvirkning av valg av nye styremedlemmer til Innovasjon Norge

Tidligere styreleder i Innovasjon Norge, Per Otto Dyb, trakk seg i starten av mars. Dagens Næringsliv skriver at Dyb mener næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) hindret ham fra å ta opp ansettelsesforholdet til administrerende direktør Anita Krohn Traaseth. 

Isaksen aviser påstanden, ifølge avisen. De skriver at Stortinget fortsatt undersøker striden.

– Innovasjon Norge er et politisk virkemiddel. Og politikere har stor makt og innflytelse på valg som gjøres i valgkomiteen, sier Linda Bernander Silseth, tidligere leder av valgkomiteen til styremedlemmer i Innovasjon Norge til avisen.

Alexander Egge
17. april 2018 08:37

USA straffer kinesisk teknologigigant

Kinesiske ZTE er et av verdens største leverandører til globale telekommunikasjonssektoren. De blir nå straffet av USA etter som følge av deres eksportering av produkter til Iran og Nord-Korea. Det skriver Dagens Næringsliv.

Avisen skriver at selskapet ikke vil få tilgang til amerikanske komponenter, teknologi eller patenter de neste syv årene.

ZTE innrømmet at det var feil med eksporteringen. ZTE forpliktet seg til å sparke de som var ansvarlige tilretteleggingen av eksport, i tillegg til andre tiltak. Det skjedde ikke og derfor straffer USA selskapet, ifølge Dagens Næringsliv.

Alexander Egge
17. april 2018 08:31

Ønsker «framtidssjef» i Haugesund-regionen

Haugesund Høyre mener Haugesund og regionen rundt er for oljeavhengig. De mener Haugaland Vekst må se mot framtiden når de nå må omorganiseres. Det skriver Haugesunds avis.

– Regionen trenger en slik rolle fordi vi er veldig oljeavhengige. Samtidig har vi et stort potensial for å være i front på utvikling av nye ting som kan gi arbeidsplasser. Da må vi være mer frampå og følge mer med. Ellers går alt slikt til Bergen, Stavanger og andre steder, sier Høyres gruppeleder Harald Larssen Lønning til avisa.

Partiet mener derfor at det må opprettes en framtidssjef i regionen.

Alexander Egge
17. april 2018 08:18

Filming av forelesning for dyrt

Nylig vedtok Høyre resolusjonen «Et bedre Norge med digitalisering». Partiet har der som mål om at kunnskap skal være digitalt tilgjengelig for alle. Universitetsavisa skriver at ansatte ved NTNU Multimediesenter og AV-tjeneste mener det ikke er gjennomførbart:

– Per i dag har vi 674 undervisningsrom. [...] Det blir snakk om enorme kostnader her, sier produksjonsleder Andreas Aarlott ved senteret til avisa.

- Hoveddelen av det vi gjør opptak av er automatiske opptak og legges ut internt, uredigert. Da er det mye mindre regelverk rundt hva som kan brukes av læringsmateriell, sier overingeniør Magnus Sæternes Lian til avisa.

Alexander Egge
16. april 2018 17:43

Kommende offshore-vindmøller nesten på høyde med Eiffel-tårnet

Vindmøller med blader på størrelse med fotballbaner er fremtiden. Det skriver Vox i sin omtale av GE Haliade-X. Høyden er planlagt til å være 260 meter.

Energidepartementet i USA skrev i en rapport fra 2016 at kapasiteten i vindteknologi er i fremmarsj:

- Kapasitetsfaktoren på prosjekter bygd i 2014 og 2015 var hadde i 2016 et gjennomsnitt på 42.5 prosent. Gjennomsnittet for perioden 2004-2011 var 32.1 prosent og for 1998-2001 på 25.4 prosent.

Haliade-X skal, ifølge GE, ha en kapasitetsfaktor på 63 prosent og overgår med det faktoren til naturgass på 56 prosent.

Alexander Egge
16. april 2018 17:36

Mange venter til siste liten før valg av studier.

NRK skriver at tall fra Samordna opptak de siste fire årene viser at opptil én av ti utsetter til siste dag før de sender inn søknaden. En til to prosent tar valget av utdanning den siste timen før fristen går ut.

For de usikre har leder ved Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo Gisle Hellsten følgende råd:

– Hvis du er veldig usikker, så velg likevel noe. Gjerne et par ting. Så utsetter du det endelige valget noen måneder.

Alexander Egge
16. april 2018 17:26

Sivilingeniør vant SKUP-diplom etter avsløringer

 

Sondre Nilsen vant SKUP-diplom for sitt arbeid i VG med «De forsømte broene». Det skriver Drammens Tidende. Han er utdannet sivilingeniør og har de siste fire årene arbeidet som redaksjonell utvikler.

– Med bare få tastetrykk fant vi ut at 55 prosent av landets broer ikke blir inspisert som de skal, sier han til avisen.

Avsløringene viste at Statens Vegvesen mangler oversikt over tilstanden til Norges 17.000 broer.

Alexander Egge
16. april 2018 17:23

- Buskerud trenger flere ingeniører

- En utdanning innen ingeniørfag eller teknologi er et sikkert valg for framtida, skriver leder i Nito Buskerud, Birger Ødegård, i en kronikk i Drammens Tidende.

Ødegård viser til en Nitos behovsundersøkelse i 2018:

- Også her i Buskerud er det stort behov for ingeniører, og i undersøkelsen jeg refererer til er det 46 av våre lokale arbeidsgivere som tror det vil være ganske eller meget vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører til sin virksomhet de nærmeste årene.

 

Alexander Egge
13. april 2018 09:47

IKT-sikkerhet blir en del av teknologiutdanninger

En stortingsmelding om IKT ble behandlet 10.april og et av vedtakene var at alle relevante ingeniør- og teknologiutdanninger skal ha sikkerhet inn i studiene. Det skriver Tekna.

– Dette er et av flere forslag vi i Tekna nå har fått gjennomslag for, og et viktig skritt for å øke kompetansen på IKT-sikkerhet i Norge, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg i en uttalelse.

Avisen skriver videre at Stortinget også har vedtatt at et system for etter- og videreutdanning innen IKT-sikkerhet skal på plass.

Alexander Egge
13. april 2018 09:42

Zuckerberg om Facebook: – Jeg anser oss som et teknologiselskap

I sin gjennomgang av den nylige utspørringen i Senatet av Facebook-sjef Mark Zuckerberg, siterer Dagens Næringsliv Zuckerbergs svar på spørsmålet om Facebook er et mediebyrå:

– Jeg anser oss som et teknologiselskap. Det vi først og fremst drive med er å ha ingeniører som skriver koder og bygger produkter og tjenester for andre mennesker.

Videre skriver avisen at Zuckerberg mener reguleringer av Facebook er «uungåelig».

Utspørringen kommer etter at det ble kjent at Cambridge Analytica hadde fått tilgang til 87 millioner profiler. Data fra profilene skal ha blitt brukt i valgkampanjen til Donald Trump i 2016, skriver avisen.

Alexander Egge
13. april 2018 09:37

Dette er de tryggeste ingeniørutdanningene for nye studenter

Forsker Victoria Sparrman hos SSB sier til Teknisk Ukeblad at tjenesteytende næringer vokser kraftig:

– Det gjør at mekaniske fag og bygg- og anleggsfag vil ha mye større etterspørsel enn det finnes folk. IT-studenter vil også etterspørres mer enn gjennomsnittet, sier hun.

Til Teknisk Ukeblad sier kompetansedirektør i NHO og utdanningsforsker Are Turmo at det er bygg-, elektro- og industrifag er det som gjelder.

Alexander Egge
13. april 2018 09:28

- Overbevist om at ingeniører som matematikklærere er et verdifullt tillegg til lærerstaben

Ragnhild Johanne Rensaa etterspør i Nordnorsk debatt  en ny måte å tenke om matematikk og hvordan faget undervises:

- Jeg undersøker ingeniørstudenters læring av fagfeltet lineær algebra, og har blant annet studert studentenes meninger om dette. Et grunnleggende funn her er at ingeniørstudenter vektlegger forståelse, men denne må knyttes til anvendelser. Studentene må altså se hva matematikken kan brukes til for å lære, ikke bare matematiske utledninger i seg selv.

Hun argumenterer videre i kronikken at ingeniører trenger et faglig påfyll før de er klare for lærerrollen fordi ingeniører bruker matematikk som et verktøy, mens lærerrollen krever at ny kunnskap må knyttes til det kjente.

- Jeg er overbevist om at ingeniører som matematikklærere er et verdifullt tillegg til lærerstaben; de kan motivere ved å knytte faget til praktiske ingeniørproblemer. 

Alexander Egge
11. april 2018 15:46

Høyre ønsker å styrke digital kompetanse: - Fin start

Lederen i Akademikerne, Kari Sollien, omtaler Høyres vedtak om å styrke den digitale kompetansen i arbeidslivet som positivt.

– Det er viktig å ta tak i kompetanseutfordringene i dagens arbeidsliv. Dette er en fin start, sier Sollien. Det skriver Akademikerne på sin egen nettside.

Åtte av ti medlemmer i Akademikerne sier de har behov for kompetansepåfyll. Av de som ønsker påfyll, ønsker halvparten å styrke deres digitale kompetansen. Det skriver Akademikerne.

Alexander Egge
11. april 2018 15:33

Nito-president i kronikk: «Forbruket vårt krever tre jordkloder»

I en kronikk publisert i Nationen, beskriver president i Nito, Trond Markussen, hvor viktig ingeniører og teknologer er for Norge, og viser til nabolandenes ambisjonsnivå når Norge skal stake ut veien videre.

«En omstilling til sirkulær økonomi er nødvendig for alle land i verden. Våre nordiske naboer Finland og Danmark har store ambisjoner om å innta en global førerposisjon innen sirkulær økonomi», skriver han og fortsetter:

«NITO mener at Norge bør ha minst like høye ambisjoner som våre naboland om å bli blant de beste i verden på sirkulær økonomi.»

Alexander Egge
11. april 2018 15:25

Ny flomlukerapport: Kan koste over 100 millioner kroner

NVEs rapport om flomluke mellom Sandvinvatnet og Sørfjorden vil ifølge Multiconsult koste mellom 80 og 115 millioner kroner. Det skriver Hardanger Folkeblad.

Luka skal være dimensjonert for å beskytte mot en 200-årsflom.

Nytteverdien, altså verdien av unngåtte skader og ulemper, estimeres til å være rundt 40 millioner kroner med dagens klima. Dersom det tas høyde for klimaendringer vil det frem til 2070 estimeres en nytteverdi på rundt 220 millioner kroner.

Alexander Egge
11. april 2018 15:05

Subsea 7 med to nye storkontrakter

Subsea 7 meldte nylig om en ny storkontrakt, skriver Sysla Offshore. Kontrakten er med olje- og gasselskapet BP og beskrives som betydelig. Det skal tilsvare mellom 390 og 1,2 milliarder kroner. 

Jobben er i forbindelse med en rørledning fra subsea-utbyggingen Allign, rundt 140 kilometer vest for Shetlandsøyene.

Meldingen kom samme dagen som Subsea 7 meldte om en kontrakt på minst 1,2 milliarder i Nigeria, som er omtalt i E24.

Alexander Egge
11. april 2018 14:35

Mener NTNU-prorektor forsøker å omskrive ansattes meninger

Det har vært en stor misnøye rundt NTNU-fusjonen hos mange av de vitenskaplige ansatte på ingeniørutdanningene, skriver Forskerforum

– Dette er endringer som krever tilpasning og fører til litt irritasjon, svarer prorektor Bjarne Foss på styremøtet i mars, ifølge Universitetsavisa.

I en kommentar til Forskerforumet, forteller styremedlem i NTNU, Kristin Melum Eide, at hun blir provosert:

– Jeg reagerer når det i Tekna-undersøkelsen kommer så tydelig fram at de ansatte er frustrerte og mener de ikke har reell medbestemmelse, men i stedet for å ta de ansatte på alvor velger prorektor Bjarne Foss å tolke det om til noe annet.

Spørreundersøkelse ble utført av Tekna i desember 2017 og viste at kun 18 prosent av de Tekna-organiserte professorene fra det «gamle NTNU» mente fusjon var helt eller delvis positiv, skrev Universitetsavisa.

Alexander Egge
10. april 2018 15:07

Fra kjedelige foredrag til faglig engasjement med musikk

– Da jeg skulle prøve å forklare masteroppgaven min for vanlige folk, merket jeg at det ble litt tørt, og at det var vanskelig å nå ut til publikum, sier sivilingeniør Halvor Kjærås til Energiteknikk.

For å gjøre det mer interessant, valgte han å skrive musikk og dikt om temaet. Sammen med musiker Pål Moddi Knutsen lagde han et foredrag om ferrosilisiumproduksjon der musikk og dikt fikk en sentral plass. Duoen har senere utvidet repertoaret til et bredere fagfelt, skriver avisen.

Foredragene med de musikalske innslagene er populære. De blir å se på festival og konferanser det neste halve året og har til og med planer for august 2020, står det i artikkelen.

Alexander Egge
5. april 2018 13:00

Offshorerederiene tror inntektene vil fortsette å falle

Rederiene som leverer tjenester til selskapene på norsk sokkel tror det vil fortsette å være tøft fremover. Det melder Sysla.

– Vi driver på et nivå som ikke er bærekraftig over tid. Det er knapt bærekraftig på kort sikt, sier Anne Jorunn Møkster, administrerende direktør i Stavanger-rederiet Simon Møkster Shipping til Sysla.

En fersk konjunkturrapport fra Norges Rederiforbund viser at de norske offshorerederienes samlede omsetning falt fra 100 milliarder kroner i 2014 til 54 milliarder kroner i fjor.

Ifølge rapporten vil inntektene falle ytterligere i 2018 til 53 milliarder kroner.

Christina Gulbrandsen
5. april 2018 12:49

Vil bidra til mindre arbeidsledighet

Simon Peter Vedøy (19) vil startet sin egen bedrift, 123 Bedrift, med mål om å hjelpe folk i jobb. Det skriver Hnytt.no

123 Bedrift ble startet opp i 2016 og som nylig tiltaksbedrift har de to ansatte på arbeidstrening/tiltak gjennom Nav og Karmøy kommune. Den ene av disse er Aleksander Dahle.

Da han begynte med arbeidstrening hos bedriften til Vedøy hadde han vært arbeidsledig i tre år.

– Nå får jeg holde på med de to tingene jeg liker best, både salg og webutvikling/koding, sier Dahle til Hnytt.no

– Akkurat nå holder jeg på å ta kveldsskole for å kunne utdanne meg til dataingeniør slik at jeg kan jobbe med dette litt mer profesjonelt, legger han til.

Christina Gulbrandsen
Til toppen