Nye notiser blir automatisk synlige
14. mai 2018 17:10

Studenter gir skreddersydd mattehjelp - helt gratis

Onsdag 16. mai skal 20 000 elever i 10.-klasse ha eksamen i matematikk. Adressaavisen skriver at det de to siste dagene før eksamensdagen vil sitte 10-15 mattementorer klare til å svare på alle spørsmål elever måtte. Mentorene er engasjerte realfagsstudenter ved NTNU.

- Det er ingen spørsmål som er for dumme og det er egentlig ikke noen typiske ting som går igjen heller. Enkelte elever trenger å lære seg gangetabellen, andre trenger hjelp til komplisert sinus-regning, sier Anne Agata Brajkovic (21) til avisen om Ent3r-opplegget.

 

Ent3r er et studentdrevet program og mentorene sitter på hver sin laptop og skal hjelpe elever en-til-en i form av et digitalt klasserom.

Alexander Egge
14. mai 2018 16:45

Økt netthandel og lav arbeidsledighet: Nå headhuntes lastebilsjåfører i USA

Aftenposten skriver hvordan det digitaliserte samfunnet nå endrer behovet for arbeidskraft i USA. Den nye virkeligheten for arbeidsgivere er at arbeidsmarkedet nå desperat leter etter arbeidstakere.

– Arbeidsgiverne ble vant til å betale lave lønninger fordi de har hatt så mange år med mye tilgjengelig arbeidskraft. Men nå opplever de at de ikke kan tiltrekke seg ansatte med så dårlige betingelser, sier økonom Jesse Rothstein ved Berkeley-universitetet, til Marketplace, i følge Aftenposten.

Det er kombinasjonen av lav arbeidsledighet (3.9 prosent i april 2018), stor økonomisk aktivitet, aldrende arbeidstagere og en voldsom etterspørsel etter lastebiler som følge av netthandel, som nå gjør at det headhuntes etter sjåfører til lastebilbransjen. Det skriver Aftenposten.

 

Alexander Egge
8. mai 2018 13:36

Flere studenter i teknologi enn økonomi for første gang siden 2010

 

I årets Tilstandsrapport for høyere utdanning 2018, kommer det frem at det er flere kandidater som velger naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag enn økonomi-administrative fag. I rapporten står det:

«Naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag har hatt vekst i antall kandidater siden 2008 og fortsetter å vokse, med 11 prosent oppgang fra 2016 til 2017. Innenfor dette fagfeltet finnes store utdanninger som ingeniørutdanning og teknologiske fag, som har økt med henholdsvis 90 og 73 prosent siden 2008. Økonomisk-administrative fag hadde en stor oppgang i antall kandidater fra 2010 til 2015, men veksten ser ut til å ha flatet ut etter det.»

Veksten av registrerte studenter fortsetter å øke. På ti år har antallet gått fra 257 229 (2017) til 193 000 (2008). Det ble uteksaminert 46 000 kandidater i 2017, en økning på fire prosent fra året før. Siden 20018 har veksten vært på 42 prosent.

 

Alexander Egge
8. mai 2018 13:00

Budsjettlekkasje: Skolene får 450 millioner til digitalisering

Digital satsning i skolene er bakgrunnen for årlige overføringer til skoler på 90 millioner. Det skriver Siste med henvisning til ANB.

– Satsingen skal bidra til at elever får kunnskap om og forståelse for teknologi, algoritmisk tenkning, programmering og tilgang til gode digitale læremidler, skriver avisen at kunnskapsminister Jan Tore Sanner sier til ANB.

Avisen skriver at kommuner og fylkeskommuner fra neste år vil få støtte til å kunne kjøpe inn digitale læremidler. Overføringene skal være et viktig bidrag for å klargjøre skoler i forkant av lærerplanen som skal være klar fra høsten 2020.

 

Alexander Egge
8. mai 2018 12:51

Tekna støtter forslag om å endre genteknologiloven

Et flertall i Bioteknologirådet ønsker en oppmyking av genteknologiloven. Tekna skriver at de støtter oppmykningen.

Bioteknologirådet forutsetter i sitt forslag at genendringen dokumenteres og meldes til myndighetene. Det skal gjøres rede for de relevante aspektene knyttet til samfunnsnytte, bærekraft og etikk.

«Tekna støtter forslaget fra flertallet i Bioteknologirådet om å endre genteknologiloven gjennom en såkalt «nivådeling», med enklere krav til dokumentasjon for mindre genendringer med lav risiko.», skriver Tekna.

Alexander Egge
1. mai 2018 10:51

Damvad skal foreslå forbedringer i dagens forsknings- og innovasjonssystem

Etter en anbudsrunde har Forskningsrådet signert kontrakt med Damvad for prosjektet «En analyse av dagens forsknings- og innovasjonssystem». Prosjektet skal analysere dagens forsknings- og innovasjonssystem, og foreslå forbedringer. Det skriver Forskningsrådet.

 

Prosjektet bygger på strategien «HelseOmsorg21» som ble lansert i 2014. Strategien skal legge til rette for målrettet, helhetlig og kooridnert nasjonal innsats for forskning, utvikling og innovasjon for bedre helse og omsorg i det 21. århundre. 

Alexander Egge
1. mai 2018 10:42

Akademikerne bryter forhandlinger med Oslo kommune

Oppgjøret mellom Akademikerne og Oslo kommune brøt natt til tirsdag og går nå til mekling. Akademikerne krever at lønnsforhandlinger skal skje lokalt, men har godtatt den økonomiske rammen for oppgjøret. Det skriver Akademikerne i en pressemelding.

- Lønn må forhandles lokalt på arbeidsplassen, slik at kommunen kan sikre seg nødvendig kompetanse og levere gode tjenester til befolkningen, står det i pressemeldingen at forhandlingsleder Erik Graff sier.

Akademikerne ønsker at akademikere som er ansatt i Oslo kommune skal ha et lønnsnivå på tilsvarende nivå som liknende gruppe i privat sektor.

Alexander Egge
1. mai 2018 10:29

Trump utsetter avgjørelse om handelskrig med Europa

President Donald Trump har bestemt seg for å utsette avgjørelsen om toll på stål og aluminium fra Europa med en måned. Det skriver Axios

Avisen skriver at president i Frankrike, Emmanuel Macron, uttalte følgende til Fox News i forkant av Trumps avgjørelse:

 – Du lager handelskrig med Kina, handelskrig med Europa, krig i Iran. Kom igjen. Det fungerer ikke. Du trenger allierte. Vi er de allierte. 

Alexander Egge
30. april 2018 22:34

Fem nordmann i finalen om tittelen som Europas mest talentfulle ingeniør

Ingeniør Petter Røe Nåvik er sammen med fire andre nordmenn med i en konkurranse kjemper om tittelen i "EFCA Young Professionals". Konkurransen er for unge ingeniører under 35 år som ses på som de nye stjerneskuddene i bransjen. Det skriver GD.

– Jeg synes det er kjempekult. Jeg ble overrasket, og man blir litt overveldet, men det er veldig gøy å få anerkjennelse for det man gjør, sier Petter Røe Nåvik til avisen.

Trond Cornelius Brekke, kommunikasjonssjef i Rådgivende ingeniørers forening sier til GD at de håper at Norge tar tittelen:

– Det er årets beste nyhet. Vi har hatt en kamp med Danmark de siste årene, men i år skal vi slå danskene, og vi håper at Petter kan sørge for det.

Alexander Egge
30. april 2018 22:27

Obos-sjef: - Ambisjon om å være best på innovasjon i Norden

 - Obos har satt seg en ganske hårete ambisjon om at vi skal være best på innovasjon i Norden, sier konsernsjef i Obos, Daniel Kjørberg Siraj, til Byggfakta.

Selskapet satser «mange millioner» på digitalisering. Konsernsjefen mener det vil betale seg til slutt. 

 - Jeg tror at bedrifter som skal lykkes med digitalisering, er nødt til å ta utgangspunkt i hvem kunden er. [...] Og når man begynner den reisen, så vil man faktisk også utløse veldig mye internt effektiviseringspotensiale bare ved å tenke enklere kundegrensesnitt, sier konsersjefen til Byggfakta.

Alexander Egge
28. april 2018 20:47

Nyetablering av «Forum for kunstig intelligens og robotikk Norge»

– Forum for kunstig intelligens og robotikk Norge skal være et nettverkssted for kompetanse innenfor AI, sier styreleder Hans Olav Bakås til Digi.no.

Forumet skal være et tverrfaglig non profit-forum. Det skal ikke være et konsulenthus, men et åpent nettverk for deling av kompetanse og kunnskap, skriver avisen.

«Forum for kunstig intelligens og robotikk Norge» (KIRN) ble formelt stiftet den 22. mars. 

Alexander Egge
28. april 2018 20:39

Samferdselsminister må svare for utsettelser av jernbaneutbygging

Det ligger an til store utsettelser i Intercity-jernbaneutbyggingen bare ett år etter at samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen presenterte Nasjonal Transportplan. Det skriver VG.

– Selvfølgelig har det vært reaksjoner lokalt. Det har vært storm fra ordførerne i Halden, Fredrikstad og Sarpsborg. Reaksjonene i Østfold generelt har vært store, sier fylkesleder Leif Eriksen i Østfold Frp til VG.

Under Frp-landsmøtet har det blitt innkalt til et eget forklaringsmøte.

 

Alexander Egge
28. april 2018 20:26

Nedgang i arbeidsledige ingeniører: Laveste siden februar 2015

Ny rapport fra Nav viser at det er 4968 arbeidsledige ingeniører. Det skriver Teknisk Ukeblad. Det er det laveste siden februar 2015.

På ett år er antallet arbeidsledige redusert med 2412.

Toppnivået var i januar i fjor, med over 8600 arbeidsledige. Nedgang fra toppnivået på rundt 42 prosent.

Alexander Egge
24. april 2018 12:51

Stortingsrepresentant etter Facebook-skandalen: - Vi må kreve en etisk snuoperasjon

I sin kronikk i Dagbladet skriver stortingsrepresentant for Oslo Høyre Mathilde Tybring-Gjedde at gode intensjoner ikke er nok:

 - Facebook-skandalen er bare toppen av isfjellet. Vi må kreve en etisk snuoperasjon hos teknologigigantene. Vi trenger teknologiske design som appellerer til verdiene våre, ikke bare impulsene våre.

 

Videre skriver Tybring-Gjedde at det ikke er nok med gode intensjoner fra Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Det er behov for krav og endringer:

- Jeg er teknologioptimist, og tror ikke løsningen på alle utfordringene er å #deleteFacebook. Men vi må kreve endringer. Vi må kreve en strengere lovgivning for digitalt personvern og en etisk snuoperasjon i bransjen. 

Alexander Egge
24. april 2018 12:43

Schibsted kjøper seg inn i tech-selskap

Schibsted Growth kjøper 12.5 prosent av det norske selskapet Poio.

Selskapet har som mål å gjøre måten barn lærer på mer leken. Det skriver Kampanje.

I en henvisning til en pressemelding siterer Kampanje

Christian Horn Hanssen, investeringsansvarlig i Schibsted Growth i Norge:

- Utdanningssektoren globalt er helt i begynnelsen av digitaliseringsreisen. Brukerbehovet endrer seg raskt, og det kommer til å skje store endringer i måten vi tilegner oss ny kunnskap på. Mye av veksten vil skje gjennom spillbaserte læringsverktøy som Poio.

Den teknologiske utdanningsindustrien (EdTech) er en av de raskest voksende segmentene i verden. Markedet skal være verdt nærmere 250 milliarder dollar i 2020, hevder Kampanje.

Alexander Egge
24. april 2018 12:16

Investor: – Janteloven har skadet det norske næringslivet

I sin dekning av IKT Norges årskonferanse, siterer E24 investor og entreprenør Sean Percival fra hans tale på scenen:

– Apple, Tesla og Yahoo ble skapt av første eller annengenerasjons innvandrere. Silicon Valley er et unikt sted, også fordi at det er plass for folk som kommer fra andre steder.

Avisen skriver at han mener at «det beste med det norske samfunnet også er en av svakhetene».

– For oss fra utsiden er det vanskelig å få tillit. Min oppfordring er dele tilliten med oss, skriver E24 at investoren sier på scenen.

Alexander Egge
17. april 2018 08:46

Fortsatt strid om næringsministers påvirkning av valg av nye styremedlemmer til Innovasjon Norge

Tidligere styreleder i Innovasjon Norge, Per Otto Dyb, trakk seg i starten av mars. Dagens Næringsliv skriver at Dyb mener næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) hindret ham fra å ta opp ansettelsesforholdet til administrerende direktør Anita Krohn Traaseth. 

Isaksen aviser påstanden, ifølge avisen. De skriver at Stortinget fortsatt undersøker striden.

– Innovasjon Norge er et politisk virkemiddel. Og politikere har stor makt og innflytelse på valg som gjøres i valgkomiteen, sier Linda Bernander Silseth, tidligere leder av valgkomiteen til styremedlemmer i Innovasjon Norge til avisen.

Alexander Egge
17. april 2018 08:37

USA straffer kinesisk teknologigigant

Kinesiske ZTE er et av verdens største leverandører til globale telekommunikasjonssektoren. De blir nå straffet av USA etter som følge av deres eksportering av produkter til Iran og Nord-Korea. Det skriver Dagens Næringsliv.

Avisen skriver at selskapet ikke vil få tilgang til amerikanske komponenter, teknologi eller patenter de neste syv årene.

ZTE innrømmet at det var feil med eksporteringen. ZTE forpliktet seg til å sparke de som var ansvarlige tilretteleggingen av eksport, i tillegg til andre tiltak. Det skjedde ikke og derfor straffer USA selskapet, ifølge Dagens Næringsliv.

Alexander Egge
17. april 2018 08:31

Ønsker «framtidssjef» i Haugesund-regionen

Haugesund Høyre mener Haugesund og regionen rundt er for oljeavhengig. De mener Haugaland Vekst må se mot framtiden når de nå må omorganiseres. Det skriver Haugesunds avis.

– Regionen trenger en slik rolle fordi vi er veldig oljeavhengige. Samtidig har vi et stort potensial for å være i front på utvikling av nye ting som kan gi arbeidsplasser. Da må vi være mer frampå og følge mer med. Ellers går alt slikt til Bergen, Stavanger og andre steder, sier Høyres gruppeleder Harald Larssen Lønning til avisa.

Partiet mener derfor at det må opprettes en framtidssjef i regionen.

Alexander Egge
17. april 2018 08:18

Filming av forelesning for dyrt

Nylig vedtok Høyre resolusjonen «Et bedre Norge med digitalisering». Partiet har der som mål om at kunnskap skal være digitalt tilgjengelig for alle. Universitetsavisa skriver at ansatte ved NTNU Multimediesenter og AV-tjeneste mener det ikke er gjennomførbart:

– Per i dag har vi 674 undervisningsrom. [...] Det blir snakk om enorme kostnader her, sier produksjonsleder Andreas Aarlott ved senteret til avisa.

- Hoveddelen av det vi gjør opptak av er automatiske opptak og legges ut internt, uredigert. Da er det mye mindre regelverk rundt hva som kan brukes av læringsmateriell, sier overingeniør Magnus Sæternes Lian til avisa.

Alexander Egge
Til toppen