Lederskifte i NITO Studentene

Ole Marius Svendsen tar over etter Tobias Lynghaug om en måned. Han vil satse på bærekraft, men først må den nye lederen bli mer utadvendt.

Publisert   Sist oppdatert

– Den store forskjellen på oss er vel at Tobias er mer komfortabel i en slik rolle. For meg er det ganske nytt å være leder. Jeg må bli mer utadvendt og lære meg å jobbe for andre og bli god til å motivere, sier Ole Marius Svendsen.

Han har studert i sju år og er akkurat ferdigutdannet ingeniør med master i energi og miljø i bygg.

– Dette blir noe veldig annerledes enn studier.

– Bra med nye øyne

Svendsen ble valgt på landsmøtet i april. Nå jobber den nye og den gamle lederen sammen i en overgangsperiode, før Svendsen tar over i neste måned.

Nettverket, arbeidsflyten, møtene, hvordan påvirke og få innflytelse, det er mye å lære. Men Lynghaug tror et lederskifte er bra.

– Det er godt å få inn nye øyne. Stadig utskiftning er noe av det som gjør studentorganisasjoner bra, det gjør at man får nye impulser og fornyer seg hele tida. Samtidig jobber folk veldig iherdig med det de brenner for, nettopp fordi man ikke har så lang tid i studentorganisasjoner, sier Lynghaug.

Tobias Lynghaug

Leder av NITO Studentene fra 2017–2019

Alder: 31

Utdanning: Bachelor i Ingeniør, Mekatronikk. Starter påMaster of Science i Systems Engineering med industriell økonomi på Kongsberg til høsten.

Fremtidsplaner: Prosjektledelse, innenfor enten byggebransjen eller petroleumsbransjen.

Håper å huskes som en lytter

NITO Studentene jobber for interessene til teknologi- og ingeniørstudenter og har over 12.000 studentmedlemmer og er representert på 23 studiesteder over hele landet. Lynghaug vender til høsten tilbake til studiene, etter to år i lederstolen.

Hva håper du studentene vil huske deg for?

– At vi har tatt organisasjonen et steg videre, særlig politisk. Men først og fremst håper jeg min medtillitsvalgte husker meg for å ha sett og involvert dem. At de synes vi har ledet sammen og ikke bare fra toppen.

Hans mareritt er at NITO Studentene skal ses på som en organisasjon som styres fra hovedkontoret i Oslo.

– At vi har fått til en bedre forankring av sakene vi jobber med og har jobbet tettere i samarbeid med lokallagene og de lokale tillitsvalgte, er noe av det jeg er mest stolt av. De tillitsvalgte må involveres, sier Lynghaug.

Mer kontakt med makteliten

Også politisk er han fornøyd med det som har skjedd under hans ledelse. Lynghaug mener det er blitt mer naturlig for politikere, stortingsrepresentanter og statsråder å ha kontakt med NITO Studentene enn det var tidligere.

først og fremst håper jeg min medtillitsvalgte husker meg for å ha sett og involvert dem.

Tobias Lynghaug

– Det har vi jobbet hardt for. Likevel er det et stykke å gå før vi har gjennomslag for kjernesakene våre i statsbudsjettet, særlig dette med underfinansiering av ingeniørutdanningene, selv om stadig flere politikere gir oss signaler om at de har fått øynene opp for dette.

– Bruk ørene godt

Noen konkrete gjennomslag ser han likevel, men mest i arbeidet som har vært rettet direkte mot utdanningsinstitusjonene. Flere steder er det startet pilot-ordninger med mer praksis i utdanningen. NTNU har startet arbeidet med å ta inn etikk og bærekraft direkte i undervisningen i tekniske fag.

– Det er saker jeg ser på som en seier for oss, sier Lynghaug.

Hva er ditt beste råd til den nye lederen?

– Bruk ørene godt, hør på hva andre smarte folk sier og ta det med deg i både beslutningsprosesser, men også i det daglige arbeidet. Å høre etter tror jeg er noe av det viktigste man kan gjøre.

Drar inn FNs bærekraftsmål

Ole Marius Svendsen

Påtroppende leder for NITO Studentene

Alder: 27

Utdanning: Bachelor i byggingeniør fra Universitetet i Tromsø, årsenhet i økonomi og administrasjon, master i energi og miljø i bygg på OsloMet.

Fremtidsplaner: Bli rådgivende ingeniør

Underfinansieringen av ingeniørutdanningen, vil fortsette å være den viktigste politiske saken for NITO Studenter, det mener både den gamle og den påtroppende lederen.

Våren 2019 har organisasjonen fått oppmerksomhet for å være mot vedtaket til landsmøtet i Norsk studentorganisasjon (NSO), som ønsker å fase ut norsk petroleumsvirksomhet.

– Det handler ikke om at vi ikke er for en grønn utvikling, men forskning og teknologi er veien dit, sier Svendsen.

Han mener det er avgjørende å vise a NITO Studentenes kampsaker henger sammen med både en grønn fremtid og en bedre verden.

– Jeg ønsker å knytte målene til NITO Studenter opp mot FNs bærekraftsmål. De viser nettopp at det er økt satsning på teknologi og ingeniørkompetanse som må til, dersom vi skal kunne løse de viktige utfordringene som matmangel, behovet for ren strøm, utvikling av lokalsamfunn, klima og så videre, sier Ole Marius Svendsen.

Vimsete ... på en god måte

27-åringen fra Bodø beskriver seg selv som rolig, reflektert, inkluderende, vennlig og vimsete på en gode måte.

Etter sju år med studier er han klar for å slenge skolesekken på hylla.

Hvorfor søkte du ikke heller en vanlig jobb?

– Jeg vil gjerne gi noe tilbake til en organisasjon som har gitt meg mye som frivillig. Man kan alltid få seg en jobb, men å lede en organisasjon som NITO Studenter er en sjanse man må gripe når man får den, sier Svendsen.

Likevel, han er litt nervøs.

– Men det sies at man vokser av å utfordre seg selv, sier han.