Arbeidsgivere ser etter kandidater med mer enn kun fagkompetanse.
Arbeidsgivere ser etter kandidater med mer enn kun fagkompetanse.

Dette er kompetansen ingeniører bør ha

Jobbsøkende ingeniører må ha faglig kompetanse, men det er andre ferdigheter arbeidsgivere også ønsker seg.

Publisert
Kompetansedirektør i NHO, Are Turmo, trekker frem viktige ferdigheter ingeniører i dag bør ha.
Kompetansedirektør i NHO, Are Turmo, trekker frem viktige ferdigheter ingeniører i dag bør ha.

- Vi spurte bedrifter om hva som er viktigst og faglig bakgrunn kommer helt klart på topp, sier Are Turmo til Ingeniørenes Stemme og henviser til NHOs kompetansebarometer 2017. Kompetansedirektøren i NHO bemerker at fagretning på ingeniørutdanningen er viktigst. Bygg-, elektro- og maskiningeniører er mest etterspurt. Men han mener det er andre generelle kompetanser som også er viktige.

Tverrfaglig samarbeidskompetanse

- Tverrfaglig samarbeidskompetanse, altså arbeid med andre faggrupper, er viktig. Dette er typiske myk kompetanse, sier Turmo og mener NTNUs obligatoriske masteremne «Eksperter i team» er et godt eksempel på hvordan universiteter kan se til at studentene får denne kompetansen. 

I tillegg til å kunne kommunisere godt på tvers av faggrupper, bør teknologer også ha andre typiske myke kompetanser:

- Etisk bevissthet trekkes ofte frem i kjølevannet av robotisering, og i forbindelse med robotiseringen, er det viktig med en digital kompetanse. Ingeniører bør ha erfaring med programmering og det å forstå potensialet i teknologien. Det må være en bevissthet om rollen digitale løsninger har, og virkelig forstå teknologien. 

For å kommunisere godt i et internasjonalt miljø, blir det viktigere med fremmedspråk, mener kompetansedirektøren:

- Naturlig nok er det viktig å kunne operere på engelsk godt og effektivt. Det blir mer og mer viktig. Av andre språk, så er tysk viktig, sier han og sier det derfor er behov for språkemner i ingeniørgraden, noe som gir studentene en «dobbeltkompetanse».

Yrkeserfaring i studietiden

Kompetansedirektøren sier bedrifter ønsker kandidater med praktisk erfaring. Derfor er det ingeniører som tok et fagbrev før ingeniørstudiet spesielt ettertraktet. Han mener det er positivt når undervisnings-institusjoner tilbyr studentene mer enn teoretisk kompetanse:

- Studiepoenggivende praksis er også viktig. Alle bør få et tilbud om det. Det kan være læring gjennom å være utplassert i en bedrift. Stadig flere institusjoner tilbyr slike moduler. Noen fagområder, som i medisin, har en lang tradisjon for dette. Andre har ikke det.