Hvordan få flere kloke hoder til Risør? Svarene får du i podcasten. Foto: Jathushiga Bridget Rajah og Christina Gulbrandsen
Hvordan få flere kloke hoder til Risør? Svarene får du i podcasten. Foto: Jathushiga Bridget Rajah og Christina Gulbrandsen

Podcast: Hvordan lokke ingeniører og teknologer til mindre kommuner?

Mindre kommuner trenger ingeniører og teknologer, men hvorfor skal ingeniører og teknologer flytte til disse kommunene? 

Sebastian Holsen, journalist, Ingeniørenes stemme 

 

Hva kan kommunene tilby og hvordan jobber de for å tiltrekke seg nødvendig arbeidskraft? Vi tok debatten i Risør, og der er ambisjonene høye.

Og nettopp spørsmålet: «Hvordan kan små kommuner som Risør, rekruttere fremtidens ingeniører og teknologer?» ble diskutert da vi inviterte til debatt på torget i Risør, lørdag 12. august.

I panelet satt Harald Olimb Norman (generalsekretær, Pensjonistforbundet), Agnes Norgaard (distriktssekretær, LO Aust-Agder), Torgeir Torkjelsson (tidligere bystyremedlem, Arbeiderpartiet) og Petter Emil Gundersen (bystyremedlem, Høyre).

Hør debatten som podcast:

 

 

Datasikkerhet, e-helse og infrastruktur er bare tre ting som er helt avhengig av ingeniør- og teknologkompetanse. Derfor må mindre kommuner sørge for å være attraktive for nok ingeniører og teknologer.

- Ansvar og trøkk

- Det er viktig at kommunen har nok kompetanse. Dersom vi ikke har nok folk, så kan tjenester kjøpes, men da er det enda viktigere at vi har ansatte som forstår hva vi kjøper, sier Gundersen.

Han representerer Høyre i bystyret i Risør og er selv ingeniør. Ifølge ham krever livet som ingeniør i en liten kommune mennesker som tør å ta de positive utfordringene som byr seg.

- Jobber du som ingeniør på et mindre sted må du regne med å påta deg en god del ansvar. Du blir en synlig del av et lite felleskap og må tåle det trykket, sier Gundersen.

- Mange muligheter, noen utfordringer

Høyrepolitikeren får støtte fra Tønnesland i Arbeiderpartiet.

- Jobber du i en bedrift på et mindre sted vil befolkningen at du skal lykkes og legger til rette for det. Det åpner mange muligheter for folk som tror på seg selv, sier Tønnesland.

Han er bystyremedlem for Ap i Risør, og også ingeniør. Ifølge ham vil behovet for ingeniører og teknologer øke i tiden fremover, og selv om han ser utfordringene med små fagmiljøer er han overbevist om at ingeniører og teknologer kan trives i en liten kommune.

Tønnesland og Gundersen står på hver sin side i politikken, men støtter hverandre på små fagmiljøer kan gjøre det vanskelig å utvikle seg innen sitt fag, dersom de ansatte mangler noen å spille ball med.

Lokker med hav og natur

Derfor understreker de at Risør er en del av en større region med kort vei til Arendal, Grimstad og Telemark. De forteller at pendling innad i regionen er vanlig, og at det gir store muligheter for ingeniører og teknologer.

- Jeg tror ingeniører stort sett vil ha det andre vil ha. De vil ha en god skole til barna sine, et godt kultur- og fritidstilbud, og hvis de i tillegg er interessert i hav og natur så tror jeg Risør er midt i blinken, sier Tønnesland.