Dag 1, Websummit, Lisboa. Foto: Christina Gulbrandsen
Dag 1, Websummit, Lisboa. Foto: Christina Gulbrandsen

Femtech4ever: Klare for inspirasjon og ny kunnskap

Vi vil at flere jenter skal satse på teknologi. Derfor er Elida Othelie Ratvik Tennøy (16) og Maria Meistad (17) på teknologikonferansen i Portugal.

Christina Gulbrandsen, ansvarlig redaktør, Ingeniørenes stemme

 

Ingeniørenes stemme arrangerte i samarbeid med Norges ingeniør- og teknologorganisasjon (NITO) teknologikonkurrasen No science, no selfie, fordi vi ønsket å inspirere flere jenter til å holde på med teknologi.

Premien var en tur til den store teknologikonferansen Websummit i Lisboa, Portugal, og besvarelsene til Ratvik Tennøy og Meistad utmerket seg. Derfor kåret vi to vinnere, og ikke en, slik den opprinnelige planen var.

- Jeg vil lage en app som gjør at du kan måle ditt totale miljøutslipp. Mange lurer på hvor miljøvennlige de er, og det er utrolig vanskelig å vite. Derfor vil jeg lage en app som gjør at du helt konkret kan se hvor stort ditt avtrykk er. I tillegg skal du få en oppskrift på hvordan du kan kutte utslippene dine. Hvis alle minsker utslippene litt, vil det hjelpe masse, sier Ratvik Tennøy.

Meistad er lei bomkjøp på nett og ønsker derfor å lage et virtuelt prøverom.

- Her skal teknologien hjelpe deg å finne den størrelsen som passer deg i det plagget du vil ha, uten at du trenger å gå i butikken å prøve. Det er utrolig vanskelig å vite hvilken størrelse som er riktig når du handler på nett, forklarer hun og legger til:

- Ideen om det virtuelle prøverommet har jeg hatt i to år. Jeg irriterte meg over at klærne du handler på nett aldri passer skikkelig, og det er stress å sende dem tilbake.

Her kan du lese vinnerbidraget til Ratvik Tennøy.

Og her finner du vinnerbidraget til Meistad.

Websummit pågår denne uken, og både Ratvik Tennøy og Meistad vil dele sine tanker med våre lesere, så det er bare å følge med. Begge to ble klar over konkurransen via Facebook.

-  Jeg ble veldig overrasket da jeg vant, men gleder meg til å oppleve noe nytt, få ny erfaring og inspirasjon. Det blir kjekt å høre på flinke folk og forhåpentlig lære noe, sier Meistad.

- Jeg gleder meg også utrolig mye til de ulike foreleserne, og har fortalt alle jeg kjenner at både den og den kommer. Jeg skal suge til meg all den kunnskapen jeg kan, lære mye nytt, og få ideer som jeg ikke har tenkt på før, supplerer Ratvik Tennøy, før hun legger til:

- Jeg hadde aldri trodd jeg skulle vinne, jeg vinner aldri noe. Jeg er opptatt av miljø, og vil at andre skal forstå hvor viktig det er, og at du kan gjøre noe med det.

Meistad har så lenge hun kan huske ønsket å starte egen bedrift.

- Jeg vil være min egen sjef. Både mamma og pappa driver eget firma, så det er noe jeg har vokst opp med og tror vil passe meg best.

Ratvik Tennøy er mer usikker på hva hun vil bli.

- Men jeg ønsker å bli bedre kjent med mulighetene teknologi gir, og se om ingeniør kan være noe for meg.

- Hva skal til for å få flere jenter interessert i teknologi?

- Det er veldig mannsdominert, så vi må få flere kvinner med. Jeg har tenkt at teknologi er for menn, siden du nesten bare ser menn holde på med teknologi, sier Meistad.

- Jeg tenker teknologi hadde vært gøy, men kan ikke data, sier Ratvik Tennøy.

- Teknologi burde være et fag på skolen, supplerer Meistad.

- Ja, slik at alle fikk samme kunnskap. Veldig mange gutter jeg kjenner ble kjent med teknologi gjennom spill, men skytespill har aldri interessert meg, fortsetter Ratvik Tennøy.

- Vi må vise at det går an, at teknologi også er for jenter, sier Meistad.