Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Femtech4ever: Sjansespillet

Av: Maria Meistad, vinner av teknologikonkurransen No science, no selfie.

Teknologien i dag er så avansert og mangfoldig at det egentlig er veldig vanskelig å tenke på noe som mangler. Mangler vi egentlig noe? Har vi ikke alt vi trenger, og mer til?

Joda, vi har det godt. Vi i den vestlige delen av verdenen lever godt, og lever i en tid hvor vi egentlig kanskje har det litt for godt av og til. Likevel er det en ting jeg savner, og som jeg lenge har drømt om å lage. Hvordan jeg skal få det til, det vet jeg ikke enda, men drømmen, den har jeg.

Mesteparten av tanken bak teknologien i samfunnet i dag ligger på å effektivisere og gjøre ting enda bedre, mer miljøvennlig, og raskere enn det det allerede er. Tiden går fort, og vi vil ha den til å gå enda fortere. Vi er travlere og har generelt mindre tid til å gjøre ting på den «gamle måten», som blant annet å gå i butikken selv for å handle.

Det er ingen hemmelighet at oppblomstringen av nettbutikker og betaling via internett har gjort livet vårt mye enklere. I stedet for å gå rundt å valse i en butikk, kan vi sitte hjemme, på bussen, eller i pausen på jobb, og klikke hjem de produktene vi ønsker. Ikke bare sparer vi oss for tid, men vi sparer også penger på grunn av lavere priser, tilbud og rabattkoder.

Jeg er selv stor fan av nettbutikker og bruker dem flittig til å handle klær, sko, helse- og skjønnhetsprodukter m.m. Jeg har stor tro på at de en gang i fremtiden vil dominere markedet, og så og si utrydde fysiske butikker.

Ser jeg tilbake på alle de gangene jeg har bestilt klær hjem og størrelsen eller fasongen ikke var helt slik jeg tenkte meg, og frustrerte meg over det, er det så mange ganger at jeg har mistet tellingen. Å handle klær på internett er litt av et sjansespill, og man er ikke alltid like heldig.

Desember 2015 bestilte jeg en fin kjole hjem til jul. Tre dager før julaften fikk jeg den i posten. Til stor skuffelse passet den ikke. Hva skulle jeg gjøre nå? Aldri i verden om jeg ville rekke å sende den tilbake og få den i en ny størrelse før den skulle brukes.

Midt oppi all frustrasjonen dukket en tanke opp. Hva om jeg kan skape noe som sikrer at klærne passer, at de er som forventet, og at vi samtidig får et bilde av hvordan de vil se ut på oss? Hva om jeg kan revolusjonere måten vi handler klær på?

Løsningen jeg kom opp med er å lage et virtuelt prøverom som bygges inn i nettbutikken man handler hos. Der skal man enten kunne konfigurere en tredimensjonal figur av seg selv basert på kroppsmål og skanning gjennom webkameraet, eller så skal man ha muligheten for å bare kunne bruke webkameraet for å prøve klærne. VR-briller er også en mulighet.

Klærne vil deretter legges på deg virtuelt, og det ser ut som du har dem på deg på ekte. Basert på dine kroppsmål skal du få anbefalt størrelse, samt tips til klær som kan passe deg og din kroppsfasong. Du blir din egen modell, og du får virkelig sett hvordan plagget passer deg og din passform. En fordel er at man slipper den store skuffelsen når nok et plagg ikke sitter like fint på deg som det gjorde på modellen på nettsiden.

Det finnes mange grunner til at dette vil være den perfekte løsningen på problemet, men den viktigste er at vi reduserer antallet bomkjøp. Dette vil ikke bare spare oss for penger og miljø, men i stedet for at netthandling skal være et så stort sjansespill som det er i dag, skal det bli fremtiden. Fremtiden ligger i det virtuelle, og jeg ønsker å ta del i denne revolusjonen.