Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Femtech4ever: - Med enkle grep kan dette bli virkelighet

Av: Elida Othelie Ratvik Tennøy, vinner av teknologikonkurransen No science, no selfie.

Når spørsmålet «hva er din historie» blir stilt, tenker de fleste på det som har skjedd før, forfedrene sine og deres familiehistorie. Det de har gjort, bygd opp eller stått for. Kanskje de også tenker på hvor de har bodd selv og hvilke skoler de har gått på. Jeg mener det er like så viktig, om ikke viktigere å se på seg selv og fremtiden, men viktigst av alt livet ditt akkurat nå. Hva gjør du i ditt liv akkurat nå og hvordan påvirker det jorda og jordas fremtid? Hvordan påvirker du, positivt eller negativt? Jeg vil gjerne være en positiv bidragsyter til verdenssamfunnet og klimaet på jorda, men det er ikke alltid like lett å navigere gjennom de utallige tipsene og triksene som finnes på nettet. Noen sier ditt og andre sier datt. En dag er det greit og fly, en annen dag ikke.

Ingen generasjon har påvirket sin fremtid mer enn det vår generasjon gjør i dag med vårt forbruk. Ban Ki-Moon, tidligere generalsekretær i FN, utrykte dette sterkt, han sa: «Vi er den første generasjonen som kan utrydde fattigdom, og den siste som kan stoppe klimaendringene». Den sistnevnte utfordringen er grunnen til at jeg skriver dette, jeg vil bidra til å stoppe klimaendringene.

Med enkle grep kan dette bli til virkelighet og vi kan bidra til å stoppe miljøutslippene. For jeg og de fleste andre i den vestlige verden surfer, deler og legger inn informasjon på apper og nettet hele tiden. Det finnes en app for nesten enhver anledning. Jeg bruker apper for å finne veien, se hvor mye jeg spiser, trener, bruker penger på og mye, mye mer.

Hvorfor ikke utnytte denne trangen til å loggføre alt, ved å kombinere alle disse appene til en? En app som ikke bare holder styr på data for enkeltpersonens egen vinning, men for samfunnets og jordas beste.  Ikke bare en app som måler vekttap, eller kontoutskriften, men en app som ser hvor mye du kjører bil, hva du kjøper av produkter (og deres livsløpsanalyse), hvor mye strøm du bruker osv.  Ideen min er en app som måler CO2- fotavtrykket ditt og hjelper deg med å finne enkle løsninger for å endre og forminske dette i hverdagen. Denne appen viser da dermed din historie og plass i verden, hvordan du påvirker miljøet. En ny, bedre, mer nøyaktig og enklere klimakalkulator.

Appen kobles opp til alle smarttelefoner og gjøres enda enklere ved bruk av smartklokker. Det er forskjellige nivåer og du velger ditt nivå ut ifra hvor miljøvennlig du vil være. Er du ekstra motivert kobler du kanskje bilen din opp mot appen, slik at den skrur seg av og ikke lar seg kjøre hvis du er over ukens grense. Jeg og appen min skal samarbeide med selskaper og lage QR-koder som registrerer dataene inn i statistikken til den enkeltes bruker.  hvis du kjøper en ny vaskemaskin, telefon eller bare en biff på butikken lagres det i diagrammer. Du får så informasjon om produktets økologiske fotavtrykk og utslipp, hvor mye dette påvirker deg og hva du kan gjøre for å bli mer miljøvennlig. Hvis du spiser kjøtt til middag fire dager i uken foreslår appen deg å kutte dette ned til tre. Du får en gradvis bedre livsstil.

Appen skal være tiltalende, med et grafisk pent utseende.  Den kan brukes som et spill eller bare som en loggfører. Dette gjør at appen fort kan bli en trend, som du og vennene dine kan «spille» mot hverandre på, hvem i vennegjengen er mest miljøvennlig?