Tina Bru. Foto: Maiken Ohr
Tina Bru. Foto: Maiken Ohr

- Dere vil fortsatt være størst og viktigst i Norge i lang tid

Høyrepolitiker beskriver seg selv som «oljelobbyist og en av bransjens viktigste forsvarere».

Byline: Christina Gulbrandsen

 

«Oljebyen» står det skrevet i fjellsiden i Kristiansund. Byen som selv reklamerer med å være senter for olje og gass i Midt-Norge. Nylig ble Desemberkonferansen arrangert for 34. gang.

Konferansen som vil sette søkelys på olje- og gasspolitiske trender og utviklingstrekk, hadde i år temaet «en veltrimmet industri klar for nye løft».

«Everythings gonna be alright»

Ut av høyttalerne strømmet musikk fra Dance with a stranger. Stemmen til Øivind «Elg» Elgenes sang disse ordene:

«Clear horizons, deep blue mountains and the dancing Northern lights. Let the darkness grow around you. Everything’s gonna be alright. Cause the long December night, long December night is a part of paradise. Long December night»

Samtidig som hovedsakelig dresskledde menn fulgte med på storskjermen som visste frem byen og områdets suksesshistorier. Avslutningsvis kom denne beskjeden over skjermen «vi gleder oss til følge KBK i eliteserien».

Når sangen konkluderte med at «everything is gonna be alright», gjorde ordfører Kjell Neergaard (Ap) seg klar til å innta talerstolen.

- Jeg er utrolig stolt av å se hva vi har av oljenæring i regionen. Jeg kan ikke si kjære statsråd, for han er ikke her, så jeg må si kjære alle sammen. Vi ønsker sterkt å være en oljeby også i fremtiden, sa Neergard.

Olje- og energiminister Trond Lien (Frp) skulle egentlig vært tilstede, men ble forhindret. Selv opplyser han til NITO Refleks at det skyldtes at konferansen kolliderte med en sak som skulle behandles under regjeringskonferansen.

- Vi sliter med fremsnakkingen

Den 19. juli 1966 begynte Esso den aller første boringen fra boreplattformen Ocean Traveler. 

- Det var kun tre dager etter at jeg ble født. Det har stort sett hvert oppturer hele tiden, men nå merker jeg at vi sliter med fremsnakkingen av næringen, sa ordfører Neergard og la til:

- Jeg blir provosert av sentrale politikere som snakker næringen ned. Politikere som har firefelts motorvei gjennom fylkene sine, forstår ikke hvor pengene kommer fra. Pengene kommer fra havet utenfor her. Den som skrur av kranen i norske havet er ennå ikke født. 

Neergaard anerkjenner at 2016 har vært et krevende år for byen som «tilrettelegger for petroleumsaktivitet», men mener 2017 blir bedre enn 2016, og underbygger påstanden med disse punktene:

  • Det blir mer leteboring og produksjonsboring
  • Feltutbygging på Maria med Wintershall
  • Trestakk og Zidane/Dvalin er på beddingen
  • Nye operatører i driftsfasen
  • Fly og helikopter får økt drift
  • Oljeprisen er på vei oppover

- Vi stiller i eliteserien i det meste, og nå også i fotball, sa han og la til:

- Vi stiller i championsleague med naboene i nord og sør, og vi er den beste basebyen for olje.

Ser eventyrets dilemma

Møteleder Jan-Erik Larsen, prosjektleder i Kristiansund og Nordmøre Næringsforum (KNN), trakk frem hvordan desemberkonferansene har vært «50 shades of grey, men at det nå også er kommet inn andre farger og kvinner».

- Det er femti år siden første boring på norsk kontinental sokkel og det har vært et eventyr fra virkeligheten. Næringen har gitt 12.000 milliarder kroner til landets bruttonasjonalprodukt målt i dagens kroneverdi. 47 prosent av ressursene er hittil hentet opp og det er mer igjen. Mens vi jakter den nye oljen må vi snakke om at næringen gir 10 millioner kroner i verdiskaping per årsverk. Nummer to på listen gir 1,7 millioner kroner per årsverk, sa Larsen og fortsatte:

- Dilemmaet er at vi produserer for lite energi for å håndtere det globale fattigdomsproblemet og for mye energi for å håndtere den globale klimakrisen. 

- Ekstremt krevende

Istedenfor olje- og energiministeren deltok Tina Bru (H), andre nestleder i energi- og miljøkomiteen.

- Hun drømte om å bli Ninja Turtle da hun var liten, og senere hadde hun også en drøm om å bli advokat, sa Larsen i sin introduksjon.

- Nå er mer enn 30.000 oljejobber borte, men vi ser forsiktig tegn til bedring. Dette har vært ekstremt krevende for enkeltmennesker, bedrifter og Norge, sa Bru og fortsatte:

- Nettopp i vanskelige tider trenger vi mange prosjekter for å holde hjulene i gang. Bransjen må rigge seg for fremtiden hvor lønnsomheten ikke krever en oljepris på 80, 90 eller 100 dollar fatet. Den tiden er forbi. Hvis vi skal ha en næring i fremtiden må vi være konkurransedyktig på lavere pris.

Oljelobbyisten har troen

Høyrepolitikeren mener fremtiden er ukjent, men understreker samtidig at den «garantert er annerledes enn i dag».

- Jeg er oljelobbyist og en av bransjens viktigste forsvarere. Jeg er optimistisk på olje- og gassbransjens vegne. Dere vil fortsatt være størst og viktigst i Norge i lang tid, sa Bru og la til:

- Denne regjeringen vil alltid være for forutsigbare rammevilkår og tilgang til nye områder å lete på. Det siste er det også bredt politisk flertall for. Vi må lete mer, vi må finne mer, og vi må utnytte de ressursene som ligger i nord.

Bru mente også at det fortsatt må være attraktivt å utdanne seg til jobber i olje- og gassbransjen.

- For de som skal slukke lyset er ikke født ennå. Vi har mange gode år foran oss. Nå må vi bære fanen, være rakrygget og stolte, sa hun.