Draugen. Pressefoto: Hans Sæbø/Shell. Innfelt: Hadia Tajik. Pressefoto: Stortinget
Draugen. Pressefoto: Hans Sæbø/Shell. Innfelt: Hadia Tajik. Pressefoto: Stortinget

- Det er rent sagt deilig å være tilbake i regionen der formuen til landet blir skapt

Byline: Christina Gulbrandsen

 

Etter syv år på Stortinget for Oslo Arbeiderparti, har Hadia Tajik bestemt seg for å stille til valg for Rogaland Arbeiderparti.

- Det er rent sagt deilig å være tilbake i regionen der formuen til landet blir skapt. Verdiskaping i Norge skjer her. Vi finner en verdens ledende oljeindustri her, sa Tajik og la til:

- Kristiansund og Nordmøre er et lokomotiv med levedyktige industrier, og olje- og gass er en viktig grunn til det.

- Dramatisk

Tajik understreket fra talerstolen under årets Desemberkonferansen i Kristiansund at det «er lov å feire seg selv og at det er femti år siden det hele startet».

- Dere representerer næringer som forvandlet Norge, skapte arbeidsplasser, utvikling, velstand og velferd, sa hun og la til:

- Før var det vekst så langt øyet kunne se. Nå er det nedskjæringer og permitteringer, for mange oppleves det som dramatisk.

- Må ikke miste kompetanse

Politikeren mener det er viktig å ta inn over seg at arbeidsplasser som fantes, ikke kommer tilbake.

- Vi tenkte lenge at olje og gass sikret fremtiden og var det mest lønnsomme vi hadde, da er det en hard beskjed å få at det ikke er bruk for deg mer, sa Tajik og fortsatte:

- Det er viktig at kutt i kostnader gjøres på en bærekraftig måte. Noe av det farligste som skjer er at vi mister kompetente folk som er viktig for denne og andre næringer i fremtiden.

Lover å ikke stenge Nordsjøen

Tajik sa også at undertegnelsen av klimaavtalen under klimatoppmøtet i Paris vil bety forandring.

- Men det betyr ikke, som flere spekulerer i, at det er fare for at vi stenger Nordsjøen. Vi går ikke den veien. Olje- og gassnæringen er fortsatt viktig for Norge og vil være det i veldig mange år fremover, sa Tajik.

- Vi klarer å kombinere norsk industri og verdiskapingen som Norge trenger med miljøhensyn, la hun til, før hun lovte at Arbeiderpartiet skal sikre forutsigbarhet og trygghet for olje og gass fremover.

- For olje og gass er i hvertfall viktig i 50 år til. Petroleumsnæringen i Norge et av de viktigste lokomotivene våre.

«Godtfolk»

Politikeren understreket at kompetansen i olje- og gassindustrien er i verdenstoppen.

- Så godtfolk, jeg sier det slik jeg, godtfolk, vi er nødt til å ta i et tak for å sikre norsk gass- og oljeeventyr. Utfordringer og vanskeligheter er ikke noe nytt, djerve forretningsfolk, dyktige fagarbeidere og langsiktige folkevalgte skal få til store ting igjen, sa Tajik.