Femtech4ever: Elida Othelie Ratvik Tennøy og Maria Meistad er med Ingeniørenes stemme til verdens største teknologikonferanse. Hvorfor? Fordi flere jenter må bli engasjert i teknologi. Foto: Christina Gulbrandsen
Femtech4ever: Elida Othelie Ratvik Tennøy og Maria Meistad er med Ingeniørenes stemme til verdens største teknologikonferanse. Hvorfor? Fordi flere jenter må bli engasjert i teknologi. Foto: Christina Gulbrandsen

- Jeg er fra før av veldig skeptisk til kunstig intelligens

Betraktninger fra Websummit, av Elida Othelie Ratvik Tennøy (16).

Tekst og foto: Elida Othelie Ratvik Tennøy

 

Ingeniørenes stemme arrangerte i samarbeid med Norges ingeniør- og teknologorganisasjon (NITO) teknologikonkurrasen No science, no selfie, fordi vi ønsket å inspirere flere jenter til å holde på med teknologi.

Premien var en tur til den store teknologikonferansen Websummit i Lisboa, Portugal, og besvarelsene til Ratvik Tennøy og Meistad utmerket seg. Derfor kåret vi to vinnere, og ikke en, slik den opprinnelige planen var.

Her kan du lese mer om hvorfor Ratvik Tennøy er i Portugal.

Og her kan du lese hennes teknologi-idé.

Dag 1: 07. november 2017

I dag var vi på messen for første gang, programmet var tett hele dagen, men det var bare bra. Her er det så mange flinke folk som snakker, så det er om å gjøre å få med seg så mye som mulig. Det er flere forskjellige foredrag som pågår på samme tid.

Dette er noen av dem vi valgte å høre på i dag: Francois Hollande (tidligere president, Frankrike), Dr. Oz (TV-lege/kirurg fra Sharecare), Amit Singh (Google), Sophia the robot (Hanson Robotics og SingularityNET) og professor Einstein Robot (Hanson Robotics) og Brian Krzanich (Intel).

  • Singh pratet om VR og AR og hvordan dette endrer måten vi arbeider, leker og lærer.
  • Dr. Oz stilte spørsmålet kan teknologi gjøre oss friskere? Og snakket om dette med Jeff Arnold (Sharecare) og Ana Kasparian (Young Turks).
  • Robotene diskuterte sammen med Ben Goertzel (Hanson Robotics og SingularityNET) om AI vil redde eller ødelegge oss.
  • Francois Hollande snakket om hvordan innovasjon sørger for endring.
  • Krzanich fortalte oss hvordan data endrer fremtidens teknologi.

Jeg synes høydepunktene i dag var å få høre Francois Hollande snakke, selv om tekstingen ikke var på topp, han snakket jo på fransk. I tillegg var det et høydepunkt å se AI, roboter/kunstig intelligens rett foran meg.

 

Det var utrolig kult å se ansiktsuttrykkene til robotene Sophia og Einstein, den menneskelige likheten og de vittige kommentarene de hadde til hverandre i den såkalte debatten mellom dem. Einstein mente for eksempel at menneskene bare var flinke, fordi de hadde klart å skape ham, Sophia og de andre AI-ene.

Grunnen til at jeg synes det var spennende å høre Francois Hollande snakke, var i hovedsak, fordi jeg har sett ham så mye på TV og tenker på ham som en viktig statsleder, fordi han tidligere har vært president i Frankrike.

Han snakket om digitalisering av Frankrike og hvor viktig han synes det er. Hollande  sa at han ikke ville slutte å bry seg om det, selv nå som han ikke er president. Han gratulerte og skrøt også mye av Paris. Byen som ble vinneren av årets European Capital of Innovation og dermed kunne ta med seg en sjekk på 1 million euro.

Jeg er fra før av veldig skeptisk til kunstig intelligens, vi vet jo ikke hvordan det vil utvikle seg. Dette preget foredraget for min del, men det var jo selvfølgelig utrolig kult og surrealistisk å få se roboter, Ai, på scenen rett foran meg.

De virket så og si som ekte mennesker og det er derfor jeg mener vi må være forsiktige, føre var. Mange personer tidligere på dagen snakket om dette, men det virket ikke som om Hanson Robotics tar denne utfordringen på alvor.

Det var også spennende å se to eksempler på selvkjørende biler, En fra Waymo, (tidligere Google) som var av typen Chrysler, og en bil fra Intel, Ford. De har faktisk kommet så langt at det allerede er mange prøveprosjekter som kjører/foregår rundt i USA.

Waymo har lansert et prøveprogram i Phoenix, der vanlige folk bruker de selvkjørende bilene daglig.  Ut ifra det jeg har hørt i dag, tror jeg selvkjørende biler er positivt og kommer til å redde mange liv. Systemene de har kommet opp med, for at bilene skal være så trygge som mulig viker veldig gode. Dette blir en spennende utvikling.