Femtech4ever: Elida Othelie Ratvik Tennøy og Maria Meistad er med Ingeniørenes stemme til verdens største teknologikonferanse. Hvorfor? Fordi flere jenter må bli engasjert i teknologi. Foto: Christina Gulbrandsen
Femtech4ever: Elida Othelie Ratvik Tennøy og Maria Meistad er med Ingeniørenes stemme til verdens største teknologikonferanse. Hvorfor? Fordi flere jenter må bli engasjert i teknologi. Foto: Christina Gulbrandsen

- Jeg ser frem til at flyvende biler blir en del av hverdagen vår

Betraktninger fra Websummit, av Maria Meistad (17).

Tekst og foto: Maria Meistad

 

Processed with VSCO with oak3 preset
Processed with VSCO with oak3 preset

Ingeniørenes stemme arrangerte i samarbeid med Norges ingeniør- og teknologorganisasjon (NITO) teknologikonkurrasen No science, no selfie, fordi vi ønsket å inspirere flere jenter til å holde på med teknologi.

Premien var en tur til den store teknologikonferansen Websummit i Lisboa, Portugal, og besvarelsene til Ratvik Tennøy og Meistad utmerket seg. Derfor kåret vi to vinnere, og ikke en, slik den opprinnelige planen var.

Her kan du lese mer om hvorfor Meistad er i Portugal.

Og her kan du lese hennes teknologi-idé.

 

Dag 1: 07. november 2017

 

Første dag på Web Summit er ferdig, og jeg kjenner at ønsket om å lære mer om teknologi er sterkere enn noensinne. Det har vært en utrolig inspirerende dag hvor jeg blant annet har fått innsikt og en større forståelse for hvordan verdenen vil komme til å se ut i fremtiden. Det mest spennende synes jeg var å høre om selvkjørende og flyvende biler, noe jeg egentlig ser veldig frem til at skal bli en del av hverdagen vår i fremtiden.

 

En av de første speechene vi hørte på var «VR and AR: changing the way we work, play and learn» med Amit Singh fra Google, som ble intervjuet av Mat Honan fra Buzzfeed News. Denne speechen handlet om hvordan VR (Virtual Reality) og AR (Artificial Intelligence), som lenge har blitt sett på som de neste store tingene innen teknologi, kommer til å påvirke måten vi lever på til daglig.

Personlig så tenker jeg at VR og AR kommer til å bringe virkeligheten og teknologien enda nærmere hverandre, og gjøre dette skillet mellom dem mer utydelig enn det det er i dag. Jeg tror teknologi vil bli en enda mer sentral del av livet vårt, hvor vi får et enda tettere forhold til teknologien og alt det den kan gjøre for oss, samt at VR og AR teknologien vil åpne for mange store muligheter når det kommer til læring i skolen og arbeid i diverse yrker som blant annet byggebransjen. Ikke minst kommer disse til å gjøre livene våre mye enklere enn det de er i dag.

Google Daydream, som er en VR plattform som det for tiden jobbes iherdig med å utvikle, var en veldig sentral del av speechen. Amit Singh snakket entusiastisk om hvordan dette konseptet vil kunne bringe verdenen nærmere, inkludere VR og AR i dagliglivet vårt, og gjøre det til en så sentral del av livet vårt som mobilen i dag er. Singh var egentlig veldig forsiktig og tilbakeholden med informasjon, og ville ikke røpe for mye, men alt i alt hørtes det ut som om dette var noe vi burde glede oss til.

Google Daydream konseptet bygger på et par med VR briller som du legger en Android telefon inni, og hvor det i løpet av få sekunder skal åpne seg en ny verden foran øynene på deg. En verden hvor det mest utrolige er mulig. En verden som du, ifølge Singh, bør forvente at blir en veldig sentral del av Android i løpet av de neste to årene. 

Du kan for eksempel sitte på første rad på ulike eventer som du ikke har mulighet til å delta på. Du kan gjennom Chromecast se på film med andre selv om du ikke sitter i samme rom som dem. YouTube, som allerede er ute med VR funksjon i videoavspilleren sin, skal åpne opp for at du kan sitte sammen og se på YouTube videoer med mennesker på andre siden av verden. I tillegg skal AR revolusjonere måten du orienterer deg rundt om i verden på. I stedet for å bruke kart på telefonen, skal du i fremtiden kunne sette på deg VR-briller, og følge fotspor som legger seg på veien og viser hvilken vei du skal gå.

Hele ideen bak Google Daydream er i stor grad «Bring people together and make VR a new social experience», noe Singh så fint siterte.

Alt i alt tror jeg at et slik konsept som Google Daydream vil være et skritt i riktig retning når det kommer til utviklingen av VR- og AR-teknologien. Det virker veldig spennende, og jeg er nesten litt misunnelig på alle de barna som begynner på skolen nå. For hvor mye morsommere vil ikke de få det på skolen? De som får teknologi inn i klasserommet, og mulighet utforske og lære på måter vi andre som begynte på skolen for 13 år siden bare kunne drømme om? Vi måtte sitte stille i et klasserom og se på læreren som trøtt og sliten skrev iherdig med kritt på de grønne tavlene, og som med en uttørket og oppsmuldret svamp gang på gang måtte rengjøre tavla for å gjøre plass for neste ting som skulle skrives ned. Barna i fremtiden vil få en skole vi aldri før har sett maken til. AR og VR teknologien vil uten tvil revolusjonere skolen til det bedre, og forhåpentligvis bli et gøy sted for alle barn. Og ikke minst gjøre livet for oss alle mye enklere.

Neste speech, med den kjente kirurgen Dr. Oz (Mehmet Öz), Jeff Arnold fra Sharecare, og Ana Kasparian fra The Young Turks, het «Will technology actually make us healthier?» Denne speechen handlet om det spørsmålet om all den helserelaterte teknologien, som for eksempel Fitbit og ulike fitnessapper og lignende, faktisk hjelper oss med å være sunnere? Eller om teknologi, når det kommer til det faktum at verden i dag sliter enormt med et økende fedme- og overvektproblem, egentlig har veldig liten innflytelse på vår mentale og fysiske helse? Har teknologi noen innvirkning på helsen i det hele tatt?

Når det kommer til det faktum om teknologi faktisk gjør oss sunnere og hjelper oss med å leve en sunnere livsstil, så er det noe som kan diskuteres. Mye i livet handler om kontroll, og om du da vil klare å leve sunnere på grunn av teknologi, handler om hvor god selvkontroll du har, og i det store og hele om hvor dedikert du er til å eventuelt gjøre en endring i livsstilen. Ingenting i livet kommer gratis, og selv om alle disse teknologiske nyvinningene, som Fitbit, eller Apple Watch, skal gjøre det lettere å leve et sunnere liv, fungerer det ikke om du ikke har den kontrollen som kreves for å få det til å fungere. Likevel tror jeg at den helserelaterte teknologien for mange vil være et godt hjelpemiddel, og gjøre hva enn for mål de har satt seg, litt mer oppnåelig.

Dr. Oz begynte så fint med å snakke om fedme som en type kontroll. Livsstilen din handler om kontroll, og det er mangel på kontroll som er et av hovedproblemene når det kommer til en dårlig og relativt usunn livsstil. Han fortsetter med å snakke om det faktum at vi nå, for første gang, har muligheten til å kontrollere helsen vår på en mer effektiv måte enn noensinne før. Dette mener han at er noe vi bør ta nytte av. Hvis ikke vil disse økende helseproblemene bare forverres og bli større enn noensinne. Dette kan jeg si meg enig i.

Jeff Arnold fra Sharecare, som er en helse- og velværeplattform som skal hjelpe personer til å forbedre helsen, snakket om hva Sharecare kan gjøre for hvert enkelt menneske som har et ønske om å gjøre en livsstilsendring. Plattformen er laget slik at det er hver enkelt person skal være i kontroll og ha muligheten til å kontrollere sitt eget liv og de valg som tas.

Etter å ha hørt hva de snakket om, og hvilke konklusjoner de trakk, er jeg ganske enig med dr. Oz om at nå som vi har muligheten til å gjøre noe med de helseproblemene som finnes i dag, så bør vi ikke la den sjansen gå forbi oss. Sharecare og lignende plattformer er definitivt er steg i riktig retning. Klarer man å utvikle gode løsninger som kan hjelpe folk med å få kontroll og oversikt over helsen, samt god oppfølging fra fagpersoner, tror jeg det vil ha en veldig positiv innvirkning på de økende helseproblemene vi ser i dagens samfunn.

Et stort tema når det kommer til teknologisk innovasjon og revolusjon, og ikke minst fremtidens samfunn, er biler og transport. Hvordan vil fremtidens biler og transportmidler bli? Flyvende? Selvkjørende?

Basert på hva det er snakket om i dag, høres det ut som at vi kan forvente oss begge deler i nærmeste fremtid. Det er med andre ord ganske sikkert at transportmidlene slik vi kjenner dem i dag, vil endres drastisk i løpet av det neste tiåret.

I speechen «Where we´re going we won´t need roads: Flying cars are coming» med Francois Chopard (Grunnlegger av Starburst Aeorspace Accelerator), Alexander Zosel (medgrunnlegger og CINO i Volocopter), Mathias Thomsen (GM, Urban Air Mobility) og Jennifer Kite-Powell (bidragsyter, Forbes), snakket de om nettopp dette. Flyvende biler.

Ifølge Chopard, Zosel og Thomsen vil flyvende biler vil i forskjell fra dagens fremkomstmidler bli en raskere måte å komme seg fra A til B på. Det ble hevdet at du vil kunne så mye som å halvere tiden du bruker på å kjøre vanlig bil, om du velger å forflytte deg ved hjelp av flyvende kjøretøy isteden. Dette vil i fremtiden også være mye mer sikrere enn å kjøre på vei. Det er forventet at flyvende biler som navigerer seg rundt i luften, i fremtiden vil være like trygge, om ikke enda tryggere, enn de flyene vi kjenner til i dag, i tillegg til enda mer miljøvennlige. Du vil ikke trenge å rydde bort natur for å bygge veier, og du vil også slippe å sitte fast i trafikken med et kjøretøy på tomgang som slipper ut mange skadelige gasser.

Det som er interessant nå er egentlig hva som eventuelt vil forhindre at dette blir en realitet. Ifølge Chopard, Zosel og Thomsen, er det ingenting som kan stoppe en utvikling som dette. Alt er tilrettelagt for flyvende fremkomstmidler, og spørsmålet er ikke om man skal gjøre det eller ikke, det handler om hvordan man skal gjøre det. Når vil det være sikkert nok for oss som vanlige forbrukere å bruke? Når vil de første flyvende bilene være klar til daglig bruk?

Alle tre var samstemte og enige i om at vi i løpet av 3-5 år, rundt 2022/2023, vil kunne få se de første flyvende kjøretøy i bruk. Det er det ifølge dem liten tvil om.

Brian Krzanich (CEO i Intel) snakket om noe lignende i dagens siste speech, «Articificial Intelligence: How is data evolving the future of technology.» Her var det derimot ikke flyvende biler som var i fokus, men selvkjørende og førerløse biler på vei. Dette snakket også Waymo (Google’s tidligere prosjekt og utvikling av selvkjørende biler) litt om i en tidligere speech.

Waymo sine selvkjørende og førerløse biler kjører per dags dato opp til 16.000.000 kilometer hver dag for å sikre seg at de havner i så mange trafikksituasjoner som mulig for at bilene skal bli sikrest mulig. De snakket også om en fremtid med en servicetjeneste hvor man i Uber-stil skal kunne bestille ulike biler med ulike funksjoner (blant annet en hvor du kan sove og en hvor du kan lage mat) gjennom mobiltelefonen, som kommer og henter deg.

Jeg synes egentlig at alt dette virker veldig spennende, og tror at i hvert fall selvkjørende biler vil være en nyttig teknologisk oppfinnelse som vil gjøre at trafikken blir enda tryggere å ferdes i. Det er ingen hemmelighet at menneskelig svikt står for størstedelen av trafikkulykkene, og om man lykkes med å lage en bil som klarer å forutse farlige situasjoner og rette seg etter omstendighetene, tror jeg verden vil yte godt av det. Det samme gjelder flyvende biler, selv om jeg personlig synes at selvkjørende biler høres hakket mindre surrealistisk ut enn det flyvende biler gjør.

Da jeg var liten snakket min far om at vi i fremtiden kom til å få flyvende biler. Jeg syntes på den tiden at det hørtes helt absurd ut, og det faktum at dette nå er i ferd med å bli en realitet, er egentlig litt skremmende, samtidig som jeg er veldig fascinert. Det som skremmer meg er ikke det at vi får flyvende biler, men det faktum at ting du bare kunne forestille seg og drømme om for noen år tilbake, nå er i ferd med å bli virkelig.

I tillegg til speechene som er nevnt ovenfor, fikk vi også sett robotene Sophia The Robot og Professor Einstein Robot fra Hason Robotics & SingularityNET. Vi fikk også høre Jared Cohen, CEO Google Jigsaw, snakke om hvordan vi skal forhindre en såkalt cyberwar, i tillegg til mange andre utrolig flinke talere. Alt i alt har første dag overgått all forventning, og det har vært en dag hvor jeg har lært veldig mye. Jeg ser veldig frem til å overvære konferansen de neste to dagene.