Carl Yngvar Christensen: 490 kilo i knebøy ga Carl Yngvar Christensen verdensmestertittel og verdensrekord. (Foto: Stian Jensen)
Carl Yngvar Christensen: 490 kilo i knebøy ga Carl Yngvar Christensen verdensmestertittel og verdensrekord. (Foto: Stian Jensen)

Verdens sterkeste ingeniør

490 kilo hadde Carl Yngvar Christensen på skuldrene da han satte verdensrekord i knebøy. Gode gener og treningsvilje har gjort ingeniøren fra Elverum til verdensmester i styrkeløft. 

Klokka nærmer seg halv sju om kvelden på treningssenteret i Elverum. Spinningsykler suser avgårde mot mindre fett og bedre kondisjon. Tredemøllene surrer og går i stadig raskere takt.

Vi skal lengst inn i lokalet. Til frivektene. Der treffer vi guttene og jentene med de store musklene, de som alltid er der, også etter at nyttårsforsettene har gått i glemmeboka. Her blåser AC/DC og Metallica ut av høyttalerne. Rock Radio. Pulsen fra musikken jager litt ekstra energi inn i trøtte muskler. Vi skal treffe verdens sterkeste mann. Og han er lett å kjenne igjen. 189 centimeter høy, 170 kilo tung. Han er uvirkelig stor, som en av actionfigurene du finner på i lekebutikken.

"

Her gjelder det å være disiplinert.

"

-

Carl Yngvar Christensen

I november i fjor løftet han 390 kilo i markløft, 350 kilo i benkpress og 490 kilo i knebøy. Totalt klarte han 1230 kilo, noe som var nok til at han tok verdensmestertittelen. Og han var ganske suveren. Faktisk løftet han hele 158 kilo mer enn Sergey Fedosienko på andreplass. Fedosienko vant for øvrig VM i både 2009, 2010, 2012 og 2013.

500 kilo

Christensen beskrives ofte som et unikum i sin idrett, noe også resultatene speiler. Under VM hadde mange håpet at den magiske 500-kilosgrensen i knebøy skulle nås. Men det var ikke nødvendig. 490 kilo holdt lenge for å ta mesterskapet. Men er 500-kilo oppnåelig, og er det viktig for verdens sterkeste ingeniør?

– 500 kilo er et mål, og jeg tror det er oppnåelig. Men 500 kilo er ikke det viktigste. Det er nok andre som legger større vekt på dette. For meg er det konkurransen som trigger, det å vinne over de andre. Det er det som er gøy, sier Christensen, som ble nominert i åpen klasse under idrettsgallaen tidlig i januar. Dessverre ble det ingen priser å hente.

– Men det var veldig gøy å være der, og se alt livet, sier han.
Styrkeløft er ingen OL-gren, og havner ofte litt i skyggen av vektløfting. De største konkurransene er EM og VM, samt selvfølgelig World Games. World Games er idrettenes ørken, lang fra like frodig som et OL-arrangement. Her treffes de mindre idrettene hvert fjerde år for å tevle. Konkurransen på mange måter lillebroren til OL. Forrige arrangement var i 2013 i Cali i Columbia. Her havnet Christiensen på en tredjeplass.

– Jeg var litt uheldig og fikk ikke ut maks. Men bronse er et godt resultat. Det er mange små feil man kan gjøre i denne idretten, sier han.

Mye trening

Det kreves mye trening for å bli så stor og sterk. Christensen trener da også daglig. Frekvens, volum og intensitet er avgjørende. Intensiteten periodiseres over tre til fire uker for å gi best mulig effekt.

– Hvor ofte jeg trener, antall løft og antall kilo avgjør resultatet. Hvis jeg skipper en trening kan det gjøre at jeg misser en tittel. Så her gjelder det å være disiplinert, sier Christiansen.

"

Det er overhode ikke penger i dette.

"

-

Carl Yngvar Christensen

Styrkeløft er ingen stor idrett. I 2014 var det rett over 1000 registrerte utøvere. Og også for en verdensmesteren er idretten en hobby.

– Det er veldig kjekt. Men det koster også. Kroppen merker slitet. I tillegg tar det all fritid. Det er overhode ingen penger i dette. Jeg har ingen sponsorer og er helt avhengig av jobben min for å overleve. Men jeg fortsetter så lenge det er moro og kroppen holder. Jeg tar et år av gangen, sier verdensmesteren, som er utdannet byggingeniør ved Høyskolen i Gjøvik og til daglig jobber i familiens eiendomsfirma.

Unik muskulatur

Å bli sterkest i verden krever bokstavelig talt sin mann. For det er svært få som kan klare å bli like sterke som Christiansen helt unike forutsetninger. Han har helt unike forutsetninger. For to år siden gjennomførte han fysiske tester ved Norges idrettshøgskole. Resultatet var forbløffende. Lårmuskulaturen var den største idrettsfysiologene hadde sett. I tillegg var senen over kneleddet veldig sterk.

90 kilo journalist er ingen problem. (Foto: Sjur Anda)
90 kilo journalist er ingen problem. (Foto: Sjur Anda)

Kan du løfte meg?

Dagens treningsøkt går mot slutten. Christiansen henger på plass vektene han har brukt. Metodisk og grundig. Alt på sin plass. Da kan jeg ikke holde meg lenger.

– Kan du løfte meg over hodet.?

Han kikker på 90 kilo journalist. Blir tydeligvis ikke så imponert.

– Ingen problem, svarer han.

Jeg stiller meg på en stol. Han tar tak under armen og kneet, og plutselig er jeg i lufta. Som en liten baby løfter han meg på strake armer.

– Fornøyd, spør Christiansen.

– Veldig, svarer jeg leende.

Forsiktig setter han meg ned, før han tar på seg jakken i størrelse telt, og går ut i Elverums-vinteren.