Vegard Vinje var på opplevelsestur på Rena hvor han fikk kjøre tanks og se litt på forskningen som de gjør der. (Foto: Simen Rudi/Forsvarsmateriell)
Vegard Vinje var på opplevelsestur på Rena hvor han fikk kjøre tanks og se litt på forskningen som de gjør der. (Foto: Simen Rudi/Forsvarsmateriell)

Årets ingeniørstudent bidrar til å løse medisinske mysterier

Vegard Vinje (25) regner seg frem til migrenegåten.

Publisert   Sist oppdatert

Vegard Vinje (25) ved Universitetet i Oslo ble nylig kåret til årets ingeniørstudent. Prisen fikk han for mastergraden om simuleringer av væskestrømninger i sentralnervesystemet eller rundt ryggmargen i hjernen. Vinje leverte mastergraden sin ved matematisk og naturvitenskapelig fakultet ved UiO i begynnelsen av juni. Nå er han også klar for doktorgradsstudier med samme tema.

Beregning av væskestrøm

– I mastergraden min har jeg beregnet væskestrømmen rundt ryggmargen, eller det som på det medisinske fagspråket kalles cerebrospinalvæske. Jeg har forsket spesielt på en sjelden hjernesykdom som heter chiari, hvor bakdelen av hjernen flytter seg litt lenger ned. Dette kan føre til at det dannes små væskeansamlinger i ryggmargen, sier Vegard Vinje. Han forteller videre at det han har gjort i praksis er å lage matematiske ligninger og databeregninger som bestemmer hvordan væskene strømmer.

– Utfordringen er å måle trykket i væsken, og til det må vi bruke matematiske beregninger, forklarer han.

Ideen om å forske på dette fikk han da han i begynnelsen av studiene hadde en foreleser som forsket på blodstrømninger i hjernen. Senere fikk han også sommerjobb ved Simula Research Laboratory på Fornebu, et av Europas fremste forskningssentre innen biomekanikk.

Gøy å bli verdsatt

Prisen for årets ingeniørstudent ble utdelt av konsulent- og analyseselskapet Universum sammen med Forsvarsmateriell. Vinje ble plukket ut som vinneren blant over 50 nominerte fra landets ulike høgskoler og universiteter.

– Det er utrolig kult å øke forståelsen for det legene gjør og kunne bidra til at folk får et bedre liv. Det er innmari gøy å bli satt pris på på den måten, og det er også veldig morsomt med tanke på miljøene som jobber med dette, sier Vinje. Han opplever at miljøet ved matematisk og naturvitenskapelig fakultet er veldig godt og at studentene løfter hverandre.

Vi hjelper hverandre og er solidariske. Derfor er denne prisen også til fakultetet mitt, sier han.

Akkumulering av avfallsstoffer

I doktorgraden sin kommer Vinje til å ta steget videre fra væskeansamlinger i ryggmargen til å jobbe mer med væskeansamlinger høyere opp i hjernen. På sikt kan det belyse gåten rundt migrenelignende tilstander og alzheimers. Vinje forklarer at det ved slike tilstander er unormale væskestrømninger og trykkforhold, og at han i doktorgraden sin vil se nærmere på mekanikken og hvordan væskene beveger seg.

– I korte trekk vil jeg bevege meg mer opp fra ryggmargen til hjernen. Modelleringen vil være helt lik, men det medisinske rundt er annerledes, sier han.

– Det vi vet i dag er at migrene og alzheimers forårsakes av at avfallsstoffer akkumuleres i hjernen og at det er væskestrømmen gjennom hjernen som fører disse avfallsstoffene bort. Noen studier viser at det er disse avfallsstoffene som beveger seg ut når man sover, så jeg vil også gå nærmere inn på søvn i doktorgraden min, sier han.

Når Vinje er ferdig med doktorgraden om tre år, håper han å kunne jobbe videre innen forskning. I mastergraden sin jobbet Vinje tverrfaglig sammen med medisinske forskere ved Rikshospitalet og Ullevål sykehus, noe han også skal fortsette med i doktorgraden sin. Men medisiner har han ikke noe ønske om å bli.

– Nei, jeg vil forske og kunne også godt tenke meg å undervise. Jeg har undervist andre elever ved matematisk institutt ved UiO og har også jobbet som lærer i sommerskolen, hvor jeg har undervist i realfag og fysikk, utdyper han.

Ikke bekymret for fremtiden

Per i dag tenker ikke Vinje så mye på fremtiden og han er ikke videre bekymret for jobbutsiktene etter endt doktorgrad.

– Alle ved instituttet mitt som har søkt jobb har fått det. Hvis man bare jobber på så dukker det nok opp noe. Mulighetene er mange. Mange av dem som har studert ved matematisk og naturvitenskapelig fakultet går til IT-bransjen, siden programmering og modellering er beslektet, sier han og legger til at utdanningen er fleksibel og kan brukes til mye. Vinje er for øvrig barnebarnet til språkprofessor Finn-Erik Vinje og sønn av stortingsrepresentant Kristin Vinje. Han sier til Refleks at det står bra til med norsken, men så var det bare det med mattemoroa, da.

– Det er så mye morsommere med matte og ligninger, det er der jeg gjør meg best, sier han.