Før: Rufus Tangen tar en 180 grader med safety grab. Foto: Håkon Jørgensen. Nå: Rufus Tangen er blitt ingeniørstudent på Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Christina Gulbrandsen
Før: Rufus Tangen tar en 180 grader med safety grab. Foto: Håkon Jørgensen. Nå: Rufus Tangen er blitt ingeniørstudent på Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Christina Gulbrandsen

Fra frikjører til ingeniørstudent

Rufus Tangen hadde i snitt 180 skidager i året. I år har han hatt én. Årsak: Han valgte ingeniørstudiene.

Tekst: Christina Gulbrandsen, ansvarlig redaktør NITO Refleks

 

Dersom du er en del av, eller følger, freestyle skimiljøet så vet du også hvem Rufus Tangen er.

24-åringen fra Sarpsborg, som nå er bosatt i Oslo, har stått og gått på ski fra barnsben av. Da han ble 19 år gammel satset han for fullt på ski.

Dyktigheten hans gjorde at flere sponsorer ville være med på laget. Dermed kunne han og andre freestylekjørere spille inn filmer som viste frem deres evne til å utføre triks.

- Ingeniører skaper landet

- Det jeg likte aller best var friheten til å skape noe og uttrykke seg selv. Vi kjørte aldri konkurranser. Vi hadde lyst til å gjøre triks på vår måte. Det hadde ikke noe å si hvordan vi gikk kledd. Vi bare jaget etter å skape noe nytt, sier Tangen, før han understreker:

- Men jeg gav opp skikjøringen for å være ingeniørstudent og leder for NITO-studentene på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Flere burde visst at skal du bidra for landet, så er det å bli ingeniør et godt alternativ.

- Hvorfor valgte du ingeniørstudiet?

- Ingeniører skaper landet. Så lenge jeg kan huske har jeg sett opp til ingeniørene. Jeg mener at det å ha tittelen ingeniør er en sterk tittel, rett og slett.

- Hvorfor tror du en del barn og unge ikke har ingeniører som forbilder?

- Fordi ingeniørene gjemmer seg på kontoret. De unge sier de vil bli eiendomsmeglere eller lignende fordi de figurerer i media hele tiden. Det er heller ikke så rart at de vil bli statsminister, sier Tangen og fortsetter:

- Ingeniørene ser du kanskje i avisene to ganger i året. Derfor er det ikke så rart at mange ikke vet hva ingeniører gjør. Flere burde visst at skal du bidra for landet, så er det å bli ingeniør et godt alternativ.

Vant 10.000 kroner

Tangen forteller at høydepunktet i skikarrieren var da kortfilmen Ruckus vant Fri Flyt Film Tour-konkurransen. Teaseren til filmen ble omtalt som «noen av de feteste urban-shotsa vi har sett fra Norge noensinne». Opptakene er gjort i norske bygater, og Tangen fikk med seg Simen Nygård og Ole Andreas Dyrhovden.

- Vi var en kompisgjeng som kjørte urban hele vinteren. Vi kjørte på tak, gelender, hva som helst. Hele målet var å trikse og gjøre masse fett. Det var helt utrolig at filmen vant, sier Tangen.

I tillegg til pengepremien på 10.000 kroner fikk han og de andre reise rundt for å promotere filmen og seg selv. Men den type skikjøring koster. I løpet av karrieren skadet Tangen begge anklene, leggen, skuldrene og det ene kneet.

- Hvis du skal forklare freestyle skikjøring til noen som ikke vet hva det er, hva sier du da?

- Det er det samme som twintip skikjøring. Du får fritt spillerom til å kjøre fremover og baklengs, og finne hopp og rails som du kan gjøre triks og akrobatiske manøver på.

Rufus Tangen gjør en tail press stale. Foto: Håkon Jørgensen
Rufus Tangen gjør en tail press stale. Foto: Håkon Jørgensen

Store Norske Leksikon definerer frikjøring på ski som en ekstremsport, idrett og fritidsaktivitet hvor «utøveren tøyer fysiske grenser og/eller utsetter seg for relativt stor skaderisiko».

Tangen henviser til Wikipedia som definerer jibbing, eller frikjøring på ski, som en form for alpin skiidrett. «Jibbing er en sport som involverer avanserte triks og utføres på ulike naturlige eller menneskeskapte elementer. Eksempler på elementer kan være et gelender, et hopp, en kasse eller en tønne».

- For meg dreide kjøringen seg aldri om konkurranser. Vi var opptatt av å lage filmer som vi trodde på, sier Tangen og forteller at filmene ble publisert på nettet til publikums store fornøyelse.

- Livet bestod av å kjøre ski

Satsningen på skikjøringen gjorde at han også bodde to sesonger i USA, nærmere bestemt Colorado.

- Livet bestod av å kjøre ski. Jeg hadde rundt 180 skidager i året, sier Tangen.

Det var sommeren 2016 at han sa opp sponsorene, lot være å satse videre og bestemte seg for at nok var nok. Han ville begynne på studiene som maskiningeniør ved HiOA, og måtte først ta påbygging som privatist.

- Foreldrene mine har alltid hatt et sterkt ønske om at jeg skulle studere, men inntil i fjor høst ville jeg satse på ski. Når jeg bestemmer meg for å gjøre noe, så gjør jeg det 100 prosent. Det er derfor det blir så lite ski nå, fordi jeg satser 100 prosent på ingeniørstudiet, sier Tangen.

Jeg brenner for å lede et selskap, ha mange baller i luften og press på meg. Jeg vil virkelig gjøre noe og har utrolig lyst til å bidra i samfunnet.

12 til 14 timers økter

Derfor har det så langt denne sesongen kun blitt én dag på ski.

- Jeg koser meg kjempemasse når jeg er i bakken sammen med kompisene mine. Men når jeg er hjemme igjen, tenker jeg at det var deilig å få det ut, men nå er det studier som gjelder. Jeg har en helt annen tilværelse nå.

Ifølge ham selv arbeider han med studiene og egne forretningsideer 12 til 14 timer hver dag.

- Helgene går mer til morsomme aktiviteter og avslapping, hvis jeg har tid. Jeg mener virkelig at ingen jobb kommer til meg gratis. Jeg må skaffe meg dem selv.

Den ene turen på ski gikk til Tryvann. I tillegg har det blitt tre turer på langrenn. Men det siste mener han ikke teller som skikjøring siden det var treningsøkter.

Vil lede eget selskap

Han vet likevel ikke om det er ingeniør han kommer til å arbeide som.

- Jeg har lyst til å jobbe med ledelse og økonomi, innenfor energi. Å være utdannet ingeniør er en bakgrunn du trenger, det er nyttig uansett, sier Tangen og legger til:

- Da jeg var liten elsket jeg lego, og det å bygge og skape ting er en interesse som ikke har forsvunnet. Maskiningeniør var mest attraktivt i mitt hode, fordi de kan gjøre så mange ulike jobber. I tillegg er jeg opptatt av industriell design og produktdesign.

- Hva er drømmejobben din?

- Det må være å lede et eget selskap med flere datterselskaper som driver med forskjellige ting. Jeg er ikke bare interessert i å gjøre en ting, så jeg vil ikke bare drive et energiselskap, men jeg vil også drive med eiendom og salg, sier Tangen.

- Jeg brenner for å lede et selskap, ha mange baller i luften og press på meg. Jeg vil virkelig gjøre noe og har utrolig lyst til å bidra i samfunnet. Jeg mener vi ikke bare kan lene oss tilbake å vente på penger fra staten. Vi må jobbe, det er opp til oss selv å lykkes, legger han til.

Dysleksi er det beste jeg kunne fått. For når noen forteller meg at jeg ikke kan gjøre noe, så skal jeg i hvertfall gjøre det.

God foreldrestøtte

Og foreldrene som ønsket at han skulle ta en utdanning, er fornøyde med hans ingeniørvalg.

- De synes det er helt rått at jeg studerer. Det er ikke sånn at de har mast, men de har gjort det klart for både meg og mine søsken at utdanning er viktig. Hvilken utdanning har egentlig vært det samme, der har vi stått helt fritt, sier ingeniørstudenten og fortsetter:

- De støtter oss uansett. Den ene broren min er sykepleier og den andre er løytnant i NATO, så kontrastene er store.

- Dysleksi, ingen unnskyldning

Tangen er dyslektiker.

- Karakterene mine fra videregående skole var dårlige. Jeg ønsker aldri å skylde på dysleksien, for det var ski som var hovedinteressen min på den tiden, men det kan være en utfordring når jeg skal jobbe meg gjennom tunge pensumbøker, sier han og legger til:

- Men dysleksi er det beste jeg kunne fått. For når noen forteller meg at jeg ikke kan gjøre noe, så skal jeg i hvertfall gjøre det.

Står opp tidlig, jobber hardt

Han står opp senest 05:45, og fire ganger i uken er det første han gjør å trene en time. Så er det frokost, før han drar opp til høgskolen. Stort sett er han der til klokken er 17-18.

-  Hadde jeg hatt 72 timer i døgnet, så ville jeg brukt hver time av dem, sier Tangen og fortsetter:

- Jeg prøver i tillegg å få med meg alle NITO-kursene på ettermiddagene og kveldene.

- Hadde jeg hatt 72 timer i døgnet, så ville jeg brukt hver time av dem, sier Rufus Tangen. Han drømmer om å drive et selskap med flere datterselskaper. Foto: Christina Gulbrandsen
- Hadde jeg hatt 72 timer i døgnet, så ville jeg brukt hver time av dem, sier Rufus Tangen. Han drømmer om å drive et selskap med flere datterselskaper. Foto: Christina Gulbrandsen

- Kresne bedrifter

Tangen ble valgt som leder for NITO-studentene på HiOA i januar i år.

- Jeg hadde hørt om NITO og det var en organisasjon jeg hadde lyst til å være med i. Du får god støtte og det er bra for CV-en. I tillegg er det mange kurs du kan gå på.

Jeg opplever at bedriftene blir kresne og har holdningen «hvorfor skal vi gidde å høre på deg»

Som studentleder vil han arbeide for å skape en nærmere forbindelse mellom bedrifter og studenter.

- På skolen arrangeres det allerede næringslivsdag og energidag, men jeg synes ikke det er godt nok. Ikke for å tråkke på noen tær, men presentasjonene bedriftene holder på næringslivsdagen er ofte dårlige fordi de kun skryter av seg selv. De snakker aldri om hva de ønsker fra potensielle arbeidstagere, sier Tangen.

- På energidagen er hele gangen på skolen fullstappet med elever og bedrifter. Dersom du vil snakke med en bedrift må du stå i kø. Bedriftene får så mange henvendelser, at jeg opplever at de blir kresne og har holdningen «hvorfor skal vi gidde å høre på deg», legger han til.

Vil skremme litt

Tangen ønsker derfor å skape møteplasser hvor bedriftene treffer 20-30 studenter som virkelig er interessert i akkurat den arbeidsplassen.

- Det blir en vinn-vinn-situasjon for begge parter.

- Blir medstudentene skremt av tempoet ditt?

- Kanskje, jeg håper de blir skremt. For da får de kanskje lyst til å gjøre litt ekstra de og. Jeg håper jeg kan inspirere de som ikke har lyst til å gjøre mer enn de må. Jeg mener, søren assa, hvorfor skal vi ligge på sofaen i den alderen vi har mest energi!?

Jeg mener, søren assa, hvorfor skal vi ligge på sofaen i den alderen vi har mest energi!?

- Blir bombardert

For Tangen er det å lære det beste med å være student.

- Jeg blir veldig fascinert av at det går an å lære så mye på så kort tid. Det er akkurat samme følelse med hjernen din som når du på gymmen trener en muskel. Det er en ganske fet følelse, sier han og fortsetter:

- I eksamensperioden er hjernen din helt kokt, men så er den frisk dagen etter. Det er ganske kult. I tillegg trives jeg med å bygge nettverk og møte utrolig mange morsomme mennesker.

Foreløpig har studiekarrieren så vidt begynt. Tangen har to og et halvt år igjen av bachelorgraden.

- Instaen min blir bombardert av kommentarer fra folk som ikke skjønner hvorfor jeg har sluttet å kjøre ski og som ber meg komme meg på ski snart. Det ble en veldig brå forandring, men det er sånn jeg er. Nå er det ingeniør som gjelder.

Det er akkurat samme følelse med hjernen din som når du på gymmen trener en muskel.