Christina Gulbrandsen og Jathushiga Bridget Rajah utforsker ulike aspekter av delingsøkonomien i denne podcastepisoden av Ingeniørenes stemme. Foto: Vibeke Marie Furuly, NITO
Christina Gulbrandsen og Jathushiga Bridget Rajah utforsker ulike aspekter av delingsøkonomien i denne podcastepisoden av Ingeniørenes stemme. Foto: Vibeke Marie Furuly, NITO

Podcast: Er delingsøkonomi kommet for å bli? Og hvordan forhandler du deg til høyere lønn?

Ingeniørenes stemme gir deg svaret.

Tekst: Christina Gulbrandsen, ansvarlig redaktør NITO Refleks

 

I denne podcastepisoden av Ingeniørens stemme får vi også besøk av en gjest i studio som blant annet argumenterer for at «det ikke lenger er så skummelt å sette seg inn i en bil som ikke ser ut som en drosje». Hvorfor, det får du svar på her:

Rask teknologisk utvikling

I denne artikkelen får du supplerende informasjon til podcasten, blant annet får du vite hvordan andre land i Europa håndterer delingsøkonomi.

Delingsøkonomi kan defineres som en forretningsmodell der privatpersoner deler eller leier ut eiendom, bil, kompetanse, arbeidskraft eller andre ting.

Flere eksperter mener fremveksten av delingsøkonomi skyldes den raske teknologiske utviklingen, økt tillit mellom mennesker og lavere transaksjonskostnader.

Selv om enkelte mener «delingsøkonomi» er et problematisk begrep, synes Robert Jomisko, politisk rådgiver i NITO, det er uproblematisk. –Så lenge vi ikke fjerner oss fra det vi snakker om. Foto: Christina Gulbrandsen
Selv om enkelte mener «delingsøkonomi» er et problematisk begrep, synes Robert Jomisko, politisk rådgiver i NITO, det er uproblematisk. –Så lenge vi ikke fjerner oss fra det vi snakker om. Foto: Christina Gulbrandsen

Mange leier bolig, bil, båt, hytte og andre eiendeler fra andre, og ser fordelen av å bruke tjenester uten fordyrende mellomledd. Andre velger bort drosjetjenester når de trenger å bli kjørt fra A til B.

Men er egentlig delingsøkonomi/delingskultur noe nytt? Både spleiselag, dugnad, loppemarked, bibliotek og selvbetjeningshytter må kunne regnes som vanlig her til lands. Bilkollektiver og timeshareleiligheter kan også regnes som tidlige eksempler på delingsøkonomi.

- Vant til å dele

Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) gjennomførte en undersøkelse hvor befolkningens erfaringer med delingsøkonomi ble kartlagt. I resultatene fra undersøkelsen kommer det frem at sosiale medier og internett har gjort oss vant til å dele i globalt baserte nettverk. Enten det gjelder kunnskap gjennom Wikipedia, eller fildeling, kjøp og salg, småjobber med mer.

Grus, grus og mere grus

Siden du først er i podcasthumør, så anbefaler vi deg å høre på vår episode om grus.

For visste du at du og alle andre innbyggere i Norge hvert år bruker rundt 12 millioner sand, grus og pukk. I denne podcastepisoden av Ingeniørenes stemme forteller vi deg forhåpentlig alt det du ikke visste om grus.

Og hvor mye har egentlig godt asfaltdekke å si for personskader i trafikken? Vi gir også ordet til senioringeniør Hans Olav Hellesøe i Statens vegvesen. I tillegg får du flere gode råd som er nyttig å ha med seg inn i forhandlinger.

Konkurranse, valg- og inntektsmuligheter

Finansdepartementet under regjeringen Solberg har publisert NOU 2017:4 Delingsøkonomien - muligheter og utfordringer.

– Delingsøkonomien gir sterkere konkurranse, større valgmuligheter for forbrukerne og nye inntektsmuligheter for husholdningene, uttalte utvalgsleder og professorTommy Staahl Gabrielsen på regjeringen.no

I tillegg til Gabrielsen bestod utvalget av professor Tor Wallin Andreassen, direktør Randi Flesland, direktør Christine Korme, gründer Anders Hordvei Mjåset, professor Espen Rasmus Moen, sjeføkonom Roger Schjerva, advokat Siri Teigum og LO-sekretær Trude Tinnlund.

Ingeniørenes stemme

Her finner du alle podcastepisodene.

Hva gjør de i andre land?

I rapporten oppsummerer utvalget hvordan delingsøkonomien ser ut i andre land.

I Danmark, Nederland og Storbritannia utarbeides det en politikk for delingsøkonomi på et overordnet plan. Eksempelvis er det i Nederlands hovedstad, Amsterdam, satt i gang et omfattende kommunalt prosjekt som skal stimulere til økt delingsaktivitet.

I Estland har det kommet et forslag om å tilpasse transportlovgivningen til delingsøkonomien. Det er opprettet et samarbeid mellom Uber og skattemyndighetene med sikte på direkte innrapportering av inntektsopplysninger fra plattformen.

Ser på skatten

I Belgia er det innført forenklinger i skattesystemet og registreringskravene for individuelle tjenesteytere innenfor delingsøkonomien. 

Sverige har påbegynt et omfattende utredningsarbeid for å gjennomgå og tydeliggjøre de relevante lovverkene. I både Sverige og Danmark har respektivt Skatteverket og SKAT fått i oppdrag å utrede delingsøkonomiens effekter, dens påvirkning på skattesystemet, samt mulighetene for å drive skattekontroll. Danmark arbeider i tillegg med en samlet strategi for delingsøkonomien.

Tips oss!

Podcasten Ingeniørenes stemme skal ta ingeniører, teknologer og arbeidsliv på alvor. Vi skal hylle ingeniørkunsten, ta dypdykk ned i teknologiens vidunderlige verden og sette dagsorden.

For at vi skal være en viktig stemme for ingeniører og teknologer, så ønsker vi dine innspill. Tips ansvarlig redaktør Christina Gulbrandsen på e-post: [email protected]

Hva ønsker du at vi skal lage sending om, og hvilke gjester ønsker du å høre i studio? Vi vil høre fra deg om du vil være med i Ingeniørens hjørne, eller kanskje du bare vil fortelle oss hvilke saker du ønsker gode ekspertråd om.

Vi publiserer en ny episode annenhver mandag, og blir veldig glad om du slår følge.

Da gjenstår det bare å si; GOD LYTT!

Her finner du alle episodene av Ingeniørenes stemme.