overcast
overcast

Bli med inn i podcast-himmelen

2015 er året hvor podcast virkelig har tatt helt av. Og jeg innrømmer at jeg er hekta selv. Finn din favoritt du også.

Publisert   Sist oppdatert

Teksten ble første gang publisert i Refleks vinter/2015.

Det morsomme med medietrender er at du ikke vet i hvilken retning de går. For få år siden var Twitter et av de mest brukte og hotteste sosiale mediene i Norge. Nå er Twitter-bruken i Norge gått ned, og god gammeldags radiolytting er gått opp! Hvem hadde trodd det?

Det er ikke vanlig radiolytting jeg sikter til, men podcast. Kort fortalt er det gratis radioprogrammer du laster ned fra nettet. Og lytter til via mobilen når du vil og hvor du vil. På samme måte som vi har blitt vant til å lytte til musikk og se TV-serier via nettet, har altså lydfiler tatt helt av.

Hvorfor? Teknologien er ikke ny, den har vært her i over ti år. Men likevel var det 2015 som skulle bli året hvor alle lyttet til podcast.

Flere årsaker

For det første har vi fått smarttelefoner som gjør det enkelt å laste ned fordi telefonen er koblet til nettet. For det andre gjør telefonen det mulig for deg å lytte mens du vasker huset, går tur eller venter på bussen.

For det tredje har vi fått et svært godt utvalg av gratis kvalitets-podcaster å velge blant. Det florerer av interessante nisjeprogrammer og serier for enhver smak. Både fra vanlige radiostasjoner og som egne podcast-show fra enkeltpersoner.

Annonsører strømmer til, og i USA og Sverige er podcastproduksjon blitt lønnsomt og et fulltidsyrke for mange. Selve dronningen blant podcaster er den amerikanske krimserien «Serial». Med over 2 millioner nedlastinger av hver episode er den utropt til verdens mest populære. Og en medvirkende årsak til at mange har fattet interesse for podcaster generelt.

Hvordan går jeg frem?

Du trenger en mobil, et nettbrett eller en pc med nettilgang. Og gjerne et par hodetelefoner. Last ned programmene fra en innebygd app, i mediebutikken eller fra podcastens nettside. I appen kan du abonnere på serier, få topplister og nye episoder automatisk.

Hva kan jeg høre på?

Det finnes tusenvis av gode programmer. Blant de mest populære i Norge er humorprogrammet «Radioresepsjonen» fra NRK og «Tusvik & Tønne», men også «Fotballklubben» fra TV2, og nyhetsprogrammet «Valebrokk og co» er på topplisten. Vi lytter også til krimseriene «Serial» og «Criminal» fra USA. Svenskenes kvinneserie «Fredagspodden» med Hannah og Amanda har blitt så populær at den er gitt ut i bokform. Felles for alle podcaster er at de går i dybden på det aktuelle stoffet. Enten det er et godt gammeldags hørespill som «Serial» eller nyhetskommentarene til redaktør Valebrokk. Her får folk snakke ut, og på en fengende og interessant måte formidler de budskapet som gjør at du vil lytte mer. Prøv selv!

Cecile anbefaler

overcast.fm

Har du kastet deg på trenden med å lytte til podcast? Da er det praktisk å abonnere i en egen gratis app som denne. Her kan du søke opp alle verdens podcaster, også de norske. I tillegg kan du lage spillelister, få anbefalinger og beskjed om når nye episoder ligger klare.

nabobil.no

Delingsøkonomi har jeg skrevet om mange ganger, og siste nytt i år er privat bilutleie. Nå kan du tjene penger på å leie ut bilen din til andre privatpersoner når du ikke bruker den selv. Forsikring er dekket av If, og minimumsleie er tre timer. Eier bestemmer selv prisen, men de skal ligge under vanlige utleiepriser.

dubsmash.com

En av årets mest populære humor-apper med 75 millioner nedlastinger. Her filmer du deg selv mens du mimer etter kjente sanger eller filmsitater. Og det morsomste av alt er at det ser helt ekte ut!

cchobby.noDet er tid for å tenke på juleforberedelser, og denne nettbutikken er perfekt for deg som liker å lage julekort, dekorasjoner og julekurver selv. I tillegg kan du spare penger på lekkert gavepapir og bånd, fordi det finnes i store forpakninger som varer i flere år.

bortebest.no

Venezias sju beste barer eller Mallorcas beste natteliv? Åtte av Norges mest kjente reisejournalister tar oss med bak kulissene og skriver om steder de har vært, gir oss sine beste råd og forteller om stedene de aldri glemmer.

myheritage.no

Er du glad i sleksforskning? Nå kan du lage ditt eget digitale slektstre, og få hjelp av programmet til å finne fjern familie og slektninger, og holde kontakten med dem. Har også funksjon for utskrift av familietreet.