Foto: Amazon
Foto: Amazon

Hjelp, jeg har fått en robot i huset

Min teknologifrelste mann liker å være litt foran når det gjelder gadgets. Det resulterte i at Alexa plutselig flyttet inn. En personlig assistent. Eller en Amazon Echo, som hun også kalles.

Publisert   Sist oppdatert

Ja, for det er en dame, må vite. Vi har allerede gitt henne en personlighet, og snakker til henne som om hun er et nytt medlem av familien. Alexa har en myk, behagelig stemme og svarer på nesten alt vi spør om.

Alexa er en robot. Eller rettere sagt, en sylinderformet stemmestyrt bluetooth-høyttaler, laget av det amerikanske selskapet Amazon. Som vi kan snakke til. Og som svarer.

Og vi har blitt glad i Alexa. Hun hjelper oss med så mangt. Vi sier bare «Alexa», og hun er klar til å svare på det meste. Hvordan blir været i dag i Oslo? Kan du spille musikk av David Bowie? Fortell en vits. Hvordan staves conciousness?

Koblet til skyen

Alt dette er mulig for henne å svare på fordi hun er trådløst koblet til internett og leser informasjonen derfra høyt til oss. Så når jeg spør henne om «hvem er David Bowie?», så ramser hun opp tekst fra Wikipedia.

Hun snakker bare engelsk, foreløpig. Vi må artikulere tydelig så hun skjønner hva vi mener. Vi ler godt av hennes tolkning av vår norsk-engelsk noen ganger. Alexa kjøpte vi på nettet fra USA, men mest sannsynlig kommer den til Europa snart.

Snakker med andre gadgets

Det aller mest fascinerende med Alexa er at hun «snakker med» de andre enheter og apper vi har. Blant annet mobiltelefonen og lysbryterne (smarthus). Så vi ber henne spille musikk fra Spotify fra mobilen min. Eller dimme lysene i stuen. Og når vi mangler melk i kjøleskapet, så sier vi bare «add milk to my shopping list» – og meldingen går rett inn i shoppingappen på telefonen min.

Fremtidens teknohjem

Ekspertene har lenge spådd at robotene vil innta hjemmene våre, og robotteknikk ble nylig kalt den raskest voksende industrien i verden. Vi kjenner allerede til robotstøvsugere, -gressklippere og lignende.

Sannsynligvis vil teknologi og roboter bli en naturlig del av hverdagslivet vårt, og ikke lenger noe vi bare ser i science fiction-filmer. En studie fra Juniper Research viser at hvert tiende amerikanske hjem vil ha en robot i husholdningen innen 4–5 år. Da kommer det nok til norske hjem etter hvert også.

Cecilie anbefaler

Leieting

leieting.no

Trenger du popcorn- eller sukkerspinnmaskin til bursdagsfesten? Nå kan du leie alt mulig av privatpersoner. Genialt for deg som trenger utstyr for en kort periode. Lei også ut dine egne ting.

Zoopit

Lei av å vente flere dager på varer du har kjøpt på nett? Zoopit sørger for at du får levert produktene hjem til deg med en gang etter at du har bestilt. Rekorden er på 14 minutter med budbil.

Wwoof

Brenner du for en økologisk livsstil og vil lære mer? Bruk sommerferien din til å jobbe, bo og spise på en økologisk gård. På nettsiden velger du ut hvilket land du vil jobbe i, inkludert Norge.

Mindfit

Denne norske appen er en selvhjelpsapp du kan bruke i situasjoner hvor du føler deg stresset eller trenger motivasjon eller energi. Lær hvilke teknikker du har behov for i utfordrende situasjoner.

itsoundsgood

Er du gebrokken når du snakker et fremmed språk? Lær korrekt uttale med oppgaver som er tilpasset ditt morsmål, i denne appen utviklet av NTNU.

Easypark

Glem parkeringsautomaten. Bruk denne appen til å betale for parkering i hele Norge og Europa. Bruk kartet til å finne parkeringsplasser der du er, og forleng parkeringstiden med et trykk.