Undervannsdronen Blueye Pioneer utforsker en undervannskløft.
Undervannsdronen Blueye Pioneer utforsker en undervannskløft.

Derfor ble den norske undervannsdronen en internasjonal suksess

Direktør i Innovasjon Norge forklarer hva som skal til for å lykkes som gründer.

Publisert
- Det blir spennende å følge dem videre, sier Pål T. Næss i Innovasjon Norge om Blueye.
- Det blir spennende å følge dem videre, sier Pål T. Næss i Innovasjon Norge om Blueye.

- Undervannsdronen og teknologien er fremtidsrettet og innovativ, og viser at løsninger som svarer på bærekraftmålene ikke bare er bra for miljøet, men også kan være god business, sier direktør for gründer og oppstartbedrifter i Innovasjon Norge, Pål T. Næss, om Blueye.

Undervannsdronen kan opereres fra mobilen.
Undervannsdronen kan opereres fra mobilen.
Christine Spiten er å finne på Forbes liste over 30 teknologer i Europa under 30 år.
Christine Spiten er å finne på Forbes liste over 30 teknologer i Europa under 30 år.

- Selskapet kombinerer teknologi med en av Norges viktigste næringsområder – havrommet. Det er et område der Norge allerede har mye erfaring og kompetanse som kan overføres til nye løsninger og bruksområder.

Oppstartsselskapets undervannsdrone kan dykke 150 meter ned under overflaten, har en vidvinkellinse som filmer i full hd og kan styres fra en app på mobilen. De har satt som mål å utvikle «verdens beste undervannsdrone for utforskning av havet».

Medgrunnlegger i Blueye, Christine Spiten, havnet på Forbes liste over 30 teknologer under 30 år i Europa for arbeidet i oppstartsselskapet. Hun sier det kan være utfordrende å navigere i landskapet av råd for de som er nye i «gamet»:

Blueye Pioneer utforsker tareskog på en av øyene utenfor Stamsund utenfor Lofoten.
Blueye Pioneer utforsker tareskog på en av øyene utenfor Stamsund utenfor Lofoten.

- Det har jeg erfart, og Blueye også. Samtidig vokser man mye på å gjøre egne erfaringer. Blueye har gjort mye riktig, men vi kunne vært tøffere og raskere med å lande på en del av avgjørelsene vi har tatt.

- Jeg har lært meg verdien av å ha gode mentorer. En mentor kan være en toppleder, en person med erfaring du kan lære av, men det kan også være en klok fetter eller venninne, sier Spiten. 

Hvordan lykkes som gründer

Pål T. Næss mener Blueye har lyktes med mange av rådene han gir til gründerspirer.
Pål T. Næss mener Blueye har lyktes med mange av rådene han gir til gründerspirer.

- Det viktigste for å lykkes som gründer tror jeg er et godt, sammensatt team med ulik kompetanse og god gjennomføringsevne, samt teamets evne til å teste tjenesten eller produktet tidlig i markedet, sier Næss fra Innovasjon Norge og fraråder vegring for å teste ut markedet:

- Det er en del gründere som bruker for lang tid på å perfeksjonere en prototype.

Han anbefaler heller gründere å møte mulige kunder, få tilbakemeldinger og forbedre løsningen til et produkt som kunder ønsker å kjøpe. Det er de som prøver og feiler underveis som har størst sjanse for å lykkes, mener han.

Næss sier det også er nyttig med et stort og bredt nettverk av både eksperter og familie – akkurat som Spiten selv hadde erfart i Blueye. Han oppfordrer gründere til å bruke seg av mulighetene i nærområdet, og utnytte tjenester og finansieringstilbudene. Videre trekker han frem råd til de som tenker stort:

- Skal man bygge en vekstbedrift i Norge i dag er man nødt til å tenke internasjonalt fra dag én. Det krever at gründere også har innsikt i og forståelse for nye markeder og målgrupper, sier han og ser på et bredt mangfold blant de ansatte som et viktig konkurransefortrinn.

- Kapital er viktig, men jeg vil påstå at kompetanse og markedsforståelse er minst like kritisk for gründere som skal satse – og lykkes – internasjonalt. 

Studenter ønsker trygghet

Leder i NITO Studenter, Tobias Lynghaug, mener studenter flest ønsker trygg arbeidsplass fremfor gründervirksomhet.
Leder i NITO Studenter, Tobias Lynghaug, mener studenter flest ønsker trygg arbeidsplass fremfor gründervirksomhet.

Leder i NITO Studentene, Tobias Lynghaug, mener studenter i liten grad har ambisjoner om å etablere egne gründervirksomheter. Han peker på at det i NITOs studentundersøkelse kun er 2.8 prosent av studentene som ønsker å bli selvstendig næringsdrivende som nyutdannet. Det er ned fra 6.1 prosent i 2017.

- 89,4 prosent svarer også at de ville valgt fast stilling fremfor å leie seg inn som frilanser dersom lønnen var den samme. Jeg mener dette slår litt hull på myten om at «alle de unge ønsker full fleksibilitet, å være sin egen arbeidsgiver og jobbe fra en café mens de drikker kaffe latte».

Det er fire faktorer som er viktigst for de som søker jobb: Arbeidsmiljø, fast stilling, trygghet/sikker jobb, og faglig utvikling. Det samme gjelder for fjorårets undersøkelse.

- Når vi spør studentene om de har en idé til nytt produkt som kan skape et foretak, svarer 22,9 prosent at de har det. Vi kan tolke dette som at det er en del som har idéer, men som ikke tør å kaste seg ut i gründertilværelsen.

Blueye-gründerens råd for fast ansettelse

Christine Spiten deler sineansettelseserfaringer fra oppstartsbedriften Blueye.
Christine Spiten deler sineansettelseserfaringer fra oppstartsbedriften Blueye.

- De som ofte skiller seg ut, er søkere som kommer med gjennomtenkte spørsmål og forslag til jobben allerede i søknaden, sier Blueyes Christine Spiten og mener det viser at søkeren har satt seg inn i selskapet gjennom egen research.

Gründeren sier selskapet har hentet inspirasjon fra Richard Branson:

- Vi ansetter ikke folk for å fortelle dem hvordan de skal gjøre jobben, men tvert imot ansetter vi dem som kan fortelle oss hvordan jobben skal gjøres.

Spiten sier de selvsagt ser på arbeidserfaring og verv, men det hun ønsker å se i søknaden er det som ikke er synlig på CV-en eller på LinkedIn-profilen:

Blueye Pioneer i møte med sitronhaier.
Blueye Pioneer i møte med sitronhaier.

- Det kan være et spesielt prosjekt du jobbet med og erfaringer som har utviklet deg som arbeidstaker og person. Nevn det gjerne kort i søknaden – nok til å fange vår interesse, slik at det kan utdypes i et intervju.

Dersom det ikke er tydelig i utlysningen hva arbeidsoppgavene skal være, bør søkeren selv presisere hva søkeren ønsker at oppgavene skal være og i hvilke områder kandidaten ønsker å utvikle seg innen, forklarer hun. Avslutningsvis oppfordrer hun til å dyrke lidenskap: 

- Dersom du brenner for et spesielt tema, som hav, miljø, ernæring, kunstig intelligens eller design, prøv å implementere det i jobben. Eller enda bedre: Gjør det til din jobb, sier hun og oppfordrer til å involvere seg aktivt i temaet. 

- Forsøk å utnytte interessen til din fordel i jobben. «Det er flest hverdager», så sørg for at de blir spennende og passe utfordrende. Du vil da «automagisk» utvikle deg og bli en ekspert.