Avtroppende visepresident Trude Skogesal er smånervøs. Hun forlater drømmejobben for å få mer balanse i livet, og bedre tid til venner, familie og utendørsaktiviteter. - Men jeg må også finne meg en ny jobb som jeg kan levere godt i. <i>Foto: Christina Gulbrandsen</i>
Avtroppende visepresident Trude Skogesal er smånervøs. Hun forlater drømmejobben for å få mer balanse i livet, og bedre tid til venner, familie og utendørsaktiviteter. - Men jeg må også finne meg en ny jobb som jeg kan levere godt i. Foto: Christina Gulbrandsen

Orker ikke pendle, forlater drømmejobb som visepresident

Trude Skogesal er plutselig avtroppende visepresident i NITO. Et typisk JA-menneske som engasjerer seg i det meste, skal forlate det hun beskriver som drømmejobben.

Publisert   Sist oppdatert

- Intensjonen var hele tiden å fortsette, men jeg får ikke kabalen til å gå opp. Det blir veldig tungvint å jobbe på denne kanten av landet, sier Skogesal, bosatt i Bergen og med arbeidsplass i Oslo.

Derfor bestemte visepresidenten seg, i siste liten, den 13. september for å være helt nøyaktig, for at hun ikke stiller til gjenvalg i NITO.

<b>Ferdig som visepresident:</b> Søndag 28. oktober takket Trude Skogesal for seg. <br><i>Foto: Christina Gulbrandsen</i>
Ferdig som visepresident: Søndag 28. oktober takket Trude Skogesal for seg.
Foto: Christina Gulbrandsen

«Gull verdt»

Samme dag som hun tok beslutningen gikk det ut en melding på facebookprofilen hennes. Der trekker hun frem at hun har hatt verdens beste jobb og at det har vært en fantastisk reise. Samtidig er hun ærlig på at balansen mellom arbeid, familie, venner og fritid ikke har gått opp.

Hverken kommentarer eller gråtefjes lot vente på seg.

«Eit stort tap for NITO», skriver en.

Jobben er helt fantastisk gøy, spennende, interessant. Du lærer masse, samtidig som du prøver å gi noe tilbake til medlemmene

Trude Skogesal

«Synes du har vært en glimrende rollemodell for unge NITO medlemmer», skriver en annen.

«Din kompetanse og fine måte å kommunisere på har vært gull verdt», lyder en tredje kommentar.

- Tilgjengelig når det trengs

Skogesal får flere takk for fantastisk og imponerende innsats, og lykkeønskninger på veien videre. Hun legger ikke skjul på at valget var vanskelig.

- Jobben er helt fantastisk gøy, spennende, interessant. Du lærer masse, samtidig som du prøver å gi noe tilbake til medlemmene. Jobben er også veldig krevende, selvfølgelig, med mye reisning og at du må være tilgjengelig når det trengs.

Hun synes ikke reisingen i seg selv er problematisk.

- Men siden jeg er etablert med familie et annet sted i landet, så går det bort veldig mye tid i bare det å komme seg på jobb.

Hun ukependler, i tillegg til annen reisevirksomhet som naturlig nok følger jobben.

- Pendlingen betyr at når andre går hjem fra jobb på ettermiddagene, så er jeg fortsatt på jobb. Fritid blir dermed ikke fritid, men tid brukt på et hotellrom.

<b>Applaus:</b> Trude Skogesal ble takket av på scenen under NITO Kongressen 2018. <br><i>Foto: Christina Gulbrandsen</i>
Applaus: Trude Skogesal ble takket av på scenen under NITO Kongressen 2018.
Foto: Christina Gulbrandsen

- I fritt fall

Hun ble valgt til visepresident i 2015. I NITO er både presidenten og visepresidenten frikjøpt, så de tre siste årene har Skogesal brukt arbeidshverdagen på tillitsvalgte, lobbyvirksomhet, møter og medlemmer.

- Hva skjer nå?

- Det lurer jeg også på… Dette er fritt fall uten fallskjerm. Jeg tok et valg om å gi meg, uten noen annen stilling å gå til. Det er ganske skummelt, men når du gjør et valg, så må du tenke at det byr på muligheter. Det ordner seg.

- Vet du hva du har lyst til da?

- Jeg har ikke tenkt så mye over det, ler Skogesal.

- Nå har jeg en litt skremt latter fordi jeg ikke vet hva jeg skal når perioden min er over, men jeg er nesten sikker på at det går bra. Jeg er optimist.

- Leie hverandre i hånden

Før Skogesal ble visepresident var hun prosjektleder og avdelingsleder over mange år, stort sett innen olje- og gassrelatert virksomhet og leverandørindustrien.

- Olje og gass er en bransje som har evnet å omstille seg. Det er gjennomført store endringer for både bransjen og de ansatte. Jeg håper at næringen etter hvert kan få en lengre horisont og begynne å ansette folk igjen. Innleie og korte kontrakter, slik det er nå, er ikke ønskelig, sier Skogesal.

- Bransjen kommer til å fortsette lenge. Det er viktig for å sikre feltene vi har som skal utnyttes og bygges, og for å bruke bransjen og kompetansen til å utvikle ny og grønnere energi og andre teknologiske felt. Vi mangler mye på karbonfangst, og den kompetansen kan hentes fra olje og gass. Det er ikke så mange andre bransjer som har kompetanse og betalingsevne. Det er også fremdeles store utfordringer for å få til god og avansert biodrivstoffutvikling. Det er lenge igjen av norsk olje- og gassproduksjon, så det blir viktig at ulike bransjer går parallelt fremover og leier hverandre i hånden.

Hun er opptatt av fagkompetanse.

- Olje og gass sliter med rekruttering. Det handler om at de som skal ta et valg, må se at en fagutdannelse innen kjemi, mekanikk og prosess kan brukes på flere områder enn bare olje og gass. Det må vi ikke glemme, selv om man tar utdanning på fakultet for petroleum.


- Undervurdert blant arbeidsgivere

Tilbake i 2015 stilte hun til valg fordi hun ønsket å gjøre noe mer i organisasjonen.

- Jeg hadde allerede hatt en periode i hovedstyret, og det var spennende, interessant og givende. Det er noe eget med å jobbe for medlemmene i en non-profit organisasjon, enn i det private næringsliv, sier Skogesal.

- Å involvere tillitsvalgte som har både fagkunnskap og kunnskap om avtaleverk i ulike prosesser i bedriften, skaper bedre resultater enn ledelsen klarer alene. Dette er undervurdert blant mange arbeidsgivere, legger hun til.

- Dagens helter

<i>Foto: Christina Gulbrandsen</i>
Foto: Christina Gulbrandsen

Hun definerer seg som et organisasjonsmenneske.

- Jeg bryr meg om medlemmene. De skal ha et best mulig tilbud. I tillegg skal vi bygge opp tillitsvalgte, sikre at de får den bagasjen, opplæringen og kunnskapen de trenger for å gjøre jobben sin, sier Skogesal og fortsetter:

- De tillitsvalgte trenger støtte, hjelp og bli sett. Vi må synliggjøre den jobben de gjør overfor arbeidsgivere, politikere, i samfunnsdebatten og hele samfunnet for øvrig. De tillitsvalgte gjør en utrolig viktig jobb på vegne av andre mennesker. De er dagens helter. Svært få er frikjøpt og får ikke lønn for dette arbeidet, men hjelper sine kollegaer. Selv om de ofte får kjeft og det kan hindre deres egen karriere. Derfor må de oppleve at det er givende og at noen ser dem, bygger dem opp, gir dem noe og satser på dem.

Å involvere tillitsvalgte som har både fagkunnskap og kunnskap om avtaleverk i ulike prosesser i bedriften, skaper bedre resultater enn ledelsen klarer alene

Trude Skogesal

Svaret underbygger at visepresidenten synes de fineste øyeblikkene i jobben har vært alle møtene med menneskene.

- Medlemmer og tillitsvalgte som er stolte av arbeidsplassen sin og stolte av NITO.

200 reisedøgn i året

NITO har 5000 tillitsvalgte, og Skogesal har ikke tall på hvor mange møter med tillitsvalgte, medlemmer og bedriftsbesøk det har blitt, men det har vært «mange!». Det bergenseren vet er at hun har hatt 200 reisedøgn i året. Pendlingen har gått utover fritiden, og det er i kjernen i hvorfor hun ikke fortsetter i jobben hun liker så godt.

- Jeg har kun 24 timer i døgnet, og måtte bestemme meg for hva jeg vil bruke min tid på. Det blir lite tid til venner og familie. Når resten av jentegjengen drar til Gdansk, så er jeg på medlemsmøte, sier Skogesal og legger til:

- Jeg vil styre min egen fritid. Det handler om balanse. Jeg vil droppe innom venninner på en kopp kaffe etter jobb, eller gå tur med mine venninner og løse verdensproblemer.

Hadde hun bodd i Oslo, ville hun ikke vært i tvil. Da hadde hun fortsatt som visepresident.

- Hjemmekontor i Bergen og høring på Stortinget lar seg ikke kombinere.

Det følger ikke et stillingsmandat til jobben som visepresident i Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer.

- Visepresidenten gjør alt det presidenten ikke rekker å gjøre, og det er en del. Presidenten er vår viktigste frontfigur. Han (Trond Markussen, journ.anm.) er hardtarbeidende og står på, men han rekker dessverre ikke alt, så da prøver jeg å plukke opp resten.

De tillitsvalgte gjør en utrolig viktig jobb på vegne av andre mennesker. De er dagens helter

Trude Skogesal

- Lært å holde kjeft

- Hvorfor er det viktig med fagforeninger?
- Det er et godt spørsmål, som alle lurer på. Fagforeningene har en lang tradisjon for å sikre arbeidstagernes rettigheter. I det moderne samfunnet tar vi mye for gitt, spesielt siden godene fagforeningene har jobbet for, har blitt implementert av arbeidsgiverne som vanlige personalgoder, for alle uavhengig av om de er organisert eller ikke.

Skogesal trekker frem at «noen engasjerer seg i alt», og selv har hun siden tiden på høgskole stort sett vært tillitsvalgt hele tiden, og hun sitter i idrettstyrer og er foreldrerepresentant.

- Jeg sier stort sett ja til alt, men nå har jeg lært å holde litt mer kjeft i det siste, for jeg har skjønt at det har blitt alt for mye. Jeg har stort sett alltid tatt på meg slike verv, og ser at det ofte er de samme som går igjen, sier hun og legger til:

- Nå får jeg plutselig fritid, og det har jeg vært lite bortskjemt med.

«Fru ingeniør»

Jeg vil styre min egen fritid. Det handler om balanse. Jeg vil droppe innom venninner på en kopp kaffe etter jobb, eller gå tur med mine venninner og løse verdensproblemer

Trude Skogesal

- Hva engasjerer deg mest?
- Å bygge stolthet over organisasjonen, men vi må fortsatt jobbe med å være synlige for medlemmene.

Hun mener også at organisasjonen må jobbe for at flere av medlemmene står frem som stolte ingeniører.

- Da jeg vokste opp så viste alle hvem som var ingeniør frem tittelen i telefonkatalogen og på dørklokken stod det også «ingeniør», sier Skogesal og legger til:

Jeg sier stort sett ja til alt, men nå har jeg lært å holde litt mer kjeft i det siste, for jeg har skjønt at det har blitt alt for mye

Trude Skogesal

- De hjemmeværende konene kalte seg Fru ingeniør. Nå er det heldigvis blitt flere kvinnelige ingeniører, men yrkesstoltheten må frem. Ingeniørene må være stolte over det de gjør. De må huske på at jobber du for eksempel med vann og avløp så redder du rent vann til innbyggerne.

Presidentbesøk

Visepresident Skogesal beskriver seg smilende som en beskjeden bergenser, og sier at det har vært litt rart å kalle seg visepresident.

- Det er mye makt i tittelen, så det har vært viktig å bruke det på riktig måte og med varsomhet.

Hun minnes et bedriftsbesøk i en liten bedrift i Hardanger. Besøket ble slått opp over to sider i lokalavisen.

- De hadde aldri hatt besøk av hverken presidenten eller visepresidenten før. Jeg synes det er veldig, veldig rart, for jeg er jo bare meg. Jeg er ydmyk over rollen jeg ble valgt inn i.

- Folk lytter til dem med makt

Da jeg vokste opp så viste alle som var ingeniør frem tittelen i telefonkatalogen og på dørklokken stod det også «ingeniør»

Trude Skogesal

Samtidig har hun brukt tittelen når det har vært nødvendig.

- Tittel er viktig i internasjonale fora. Jeg har blant annet brukt den stemmen på verdenskongressen med fokus på digitalisering i arbeidslivet. Overfor myndighetspersoner har det også vært viktig med en tittel. Vi representerer 87.000 medlemmer, det er nesten 100.000 medlemmer det. Det er en massiv gruppe å snakke for, som jeg ønsker det beste for. Da er det viktig å bruke tittelen på de riktige stedene og i forhandlinger, sier Skogesal og fortsetter:

- Når vi sitter i Dagsnytt18 og krangler med arbeidsgiversiden eller Tekna om det er ansiennitet eller kompetanse som skal telle ved nedbemanning, da er også tittel viktig. Folk lytter ikke til Jørgen Hattemaker, men til dem som har makt.

- Noe du ønsker å legge til?

- Det er viktig å få frem at det har vært en fantastisk tid. Jeg har vært ydmyk i rollen som visepresident, og har trivdes veldig godt i rollen. Det har vært kjekt å gjøre noe for andre.

- En sosial stilling

Valgkomiteen har innstilt Kjetil Lein til ny visepresident. I tillegg er det kommet et benkeforslag på Raymond Haugli. Skogesal har ingen uttalt formening om hvem hun ønsker som sin etterfølger, hun har likevel noen råd til sin etterkommer.

Folk lytter ikke til Jørgen Hattemaker, men til dem som har makt

Trude Skogesal

- Mitt beste råd er at den som velges må være forberedt på mye arbeid. Han må også være forberedt på å være veldig sosial, som visepresident er det du veldig mye sammen med andre mennesker, så det må du takle. Det er en sosial stilling, sier hun og legger til:

- Den som velges må klare å samarbeide godt med presidenten først og fremst, og med andre tillitsvalgte, medlemmer og administrasjonen. God kommunikasjon er viktig, og fremfor alt så må de tenke på å bygge organisasjonen.

- Ingenting halvveis

Valget om å gi seg kom brått, men var et bevisst valg.

- Hadde jeg fortsatt ville jeg gjort det helt og fullt. Jeg gjør ikke noe halvveis.

NITOs visepresident Trude Skogesal møter jenter som koder under arrangementet Tenk Tech Summercamp i 2017.
NITOs visepresident Trude Skogesal møter jenter som koder under arrangementet Tenk Tech Summercamp i 2017.

Søndag 27. oktober er det valgt en ny visepresident i NITO.

- Da skal jeg hjem, legge benene på bordet og puste godt ut. Da er jeg helt sikkert klart for noe nytt, sier Skogesal.

Hva det blir, vites ikke ennå. I visdomskalenderen hjemme hos Skogesal stod det forleden dag: «Forvent endringer, ikke frykt dem».