<b>Kamerater og gründere:</b> Alle de fire gründeren i Independence Gear har bakgrunn fra ingeniørstudier på NTNU. Fra venstre: Nikolai Hiorth, Tord Are Meisterplass, Klaus Klausen Espedal og Carl Christian Sole Semb. <i>Foto: Privat</i>
Kamerater og gründere: Alle de fire gründeren i Independence Gear har bakgrunn fra ingeniørstudier på NTNU. Fra venstre: Nikolai Hiorth, Tord Are Meisterplass, Klaus Klausen Espedal og Carl Christian Sole Semb. Foto: Privat

Brakk nakken i skiulykke. Ingeniørkompisene sørger for at Tord kan gå på do uten hjelp

– Det er ekstremt kjipt ikke å kunne klare deg selv når du skal bæsje. Tenk deg at du ligger og slapper av i sengen en søndag morgen sammen med kjæresten din.
Og så må du stå opp fordi hjemmesykepleieren har kommet for å hjelpe deg på do.

Publisert   Sist oppdatert

Kameratgjeng fra NTNU har skapt et helt nytt hjelpemiddel som gjør at mange ryggmargsskadde og andre funksjonshemmede kan gå på do uten å behøve hjelp fra andre.

Denne saken ble først publisert hos Handikapnytt

Tord Are Meisterplass fra Sogndal brakk nakken i en skiulykke i 2015 og ble lam fra brystet og ned. Han bruker rullestol, men det er ikke den største utfordringen med den nye tilværelsen, slik han ser det selv:

– Det som er synlig for omgivelsene, er at jeg ikke kan gå. Men det er ikke det som betyr mest, i hvert fall ikke for meg. De største utfordringene er knyttet til det å gå på do, forklarer Meisterplass til Handikapnytt.

Bruddet i ryggsøylen påvirker all muskulatur under bruddstedet. For Tords del betyr det blant annet at han må sette klyster for å ha avføring. Til nå har han ikke klart å utføre dette uten hjelp fra andre.

– Det er ekstremt kjipt ikke å kunne klare deg selv når du skal bæsje. Tenk deg at du ligger og slapper av i sengen en søndag morgen sammen med kjæresten din. Og så må du stå opp fordi hjemmesykepleieren har kommet for å hjelpe deg på do.

<b>Verktøy for selvstendighet:</b> Dignum er et hjelpemiddel som gjør det mulig å sette klyster på deg selv, eller foreta andre former for intimhygiene. Ved hjelp av videokamera og monitor har du full kontroll. Produktet på bildet er en prototyp. <i>Foto: Ivar Kvistum</i>
Verktøy for selvstendighet: Dignum er et hjelpemiddel som gjør det mulig å sette klyster på deg selv, eller foreta andre former for intimhygiene. Ved hjelp av videokamera og monitor har du full kontroll. Produktet på bildet er en prototyp. Foto: Ivar Kvistum

Et praktisk problem

På en hyttetur fortalte Meisterplass om dette konkrete problemet til to kamerater fra ingeniørstudiene ved NTNU i Trondheim. Og siden Carl Christian Sole Semb og Nikolai Hiorth begge er utdannet maskiningeniører, kom samtalen raskt inn på et helt konkret spor: De sto overfor et praktisk problem som trengte en teknisk løsning.

<b>Se hva du gjør:</b> Med kameraet kan du selv følge med på at klysteret settes der det skal. <i>Foto: Ivar Kvistum</i>
Se hva du gjør: Med kameraet kan du selv følge med på at klysteret settes der det skal. Foto: Ivar Kvistum

– Vi ville rett og slett lage et verktøy til Tord som han kunne bruke til å sette klyster på egenhånd, uten å være avhengig av andre, forteller Carl Christian.

Hjelpemiddelet de så for seg, skulle kunne holde fast klystertuben og gjøre det mulig å føre den opp i baken og klemme ut innholdet på rett sted. Ved hjelp av et påmontert videokamera ved tubeklemmen og en monitor i den andre enden kan du selv se hva du holder på med.

Internasjonal lansering

Snart ble det klart at dette kunne bli langt mer enn et hjemmelaget hjelpemiddel for Tord. Sammen med en fjerdemann, Karl Klausen Espedal, driver i dag kameratgjengen fra hytteturen selskapet Independence Gear, der visjonen er «å lage løsninger som gjør det mulig for mennesker å leve verdige og selvstendige liv».

Selskapet har mottatt en million kroner fra Forskningsrådet og har hentet inn ytterligere en million i privat kapital.

Det skulle ta lang tid med prøving og feiling før de hadde funnet fram til et produkt som fungerer godt nok til at det kunne settes i produksjon.

– En av utfordringene har vært å få det helt vanntett, forklarer Nikolai Hiorth, som har tatt hånd om mye av det praktiske med å utvikle produktet.

Men nå, etter fem prototyper og 15 ulike testbrukere, er produktet CE-godkjent og satt i produksjon, under merkenavnet Dignum.

– Nå gjelder det å få aktuelle brukere til å søke om Dignum gjennom Nav. Vi har allerede kontakt med noen personer som kommer til å søke, sier Klaus.

Den nystartede hjelpemiddelbedriften snuser også på det internasjonale markedet. Dignum er allerede tilgjengelig for brukere i Sverige og Danmark. De har vist fram produktet i USA, og har hatt egen stand på verdens største hjelpemiddelmesse, Rehacare, i Düsseldorf denne høsten.

<b>Klar for lansering:</b> Dignum er ferdigutviklet og godkjent. Nå håper gründerne Klaus Klausen Espedal, Carl Christian Sole Semb og Nikolai Hiorth. på at mange søker om hjelpemiddelet gjennom Nav. Tord Are Meisterplass var ikke til stede da bildet ble tatt. <i>Foto: Ivar Kvistum</i>
Klar for lansering: Dignum er ferdigutviklet og godkjent. Nå håper gründerne Klaus Klausen Espedal, Carl Christian Sole Semb og Nikolai Hiorth. på at mange søker om hjelpemiddelet gjennom Nav. Tord Are Meisterplass var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Ivar Kvistum

Spydspiss for åpenhet

– Noe av det mest interessante med dette er at vi kan adressere behov som mange kvier seg for å snakke om. Dette er en del av livet som få vet om. Kanskje kan vi være en spydspiss for større åpenhet, i tillegg til at produktene gjør livet enklere, sier Carl Christian Sole Semb, som nå er daglig leder i Independence Gear.

<i>Foto: Privat</i>
Foto: Privat

For det er flere mulige bruksområder for Dignum. Det kan for eksempel brukes av kvinner som skal sette inn eller fjerne tamponger eller urinveiskateter. Det kan brukes til seksualtekniske formål. Du kan bruke det for å påføre salve. Og ikke minst, det påmonterte kameraet og monitoren kan brukes til å inspisere seteområdet for urenheter eller mulige trykkskader.

Det som er synlig for omgivelsene, er at jeg ikke kan gå. Men det er ikke det som betyr mest, i hvert fall ikke for meg. De største utfordringene er knyttet til det å gå på do.

Tord Are Meisterplass

Tord Are Meisterplass har selv tatt hjelpemiddelet i bruk. Ideen som ble klekket ut av tre NTNU-kamerater på hyttetur, har snudd opp ned på hverdagen hans:

– Jeg reiser aldri noe sted uten å ha det med. Dignum gjør at jeg klarer meg selv, og jeg har ikke lenger behov for hjemmesykepleie, sier han.